St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Zaterdag
08.04.2017.
0 °C
32°F
9 °C
48 °F
Ik ben maar even met deel twee begonnen, anders is het zo lang scrollen:

De inwoners van Feragudo. (In de wintermaanden). Allereerst is daar natuurlijk de belangrijkstste groep. Dat zijn natuurlijk de orginele inwoners van dit plaatsje. Er zijn vele kleine cafeetjes waar de mannen elkaar ontmoeten. Ook in de nieuwere buitenwijken treffen mannen elkaar in de lokale café´s. Niet persé om iets te drinken, maar om een kaartje te leggen. Wanneer de zon schijnt is het, als er niet gestookt wordt, buiten aangenamer dan in huis. Ook zijn er nog vissers, die dagelijks in hun kleine bootjes uitvaren. Veel wordt gevist met kooien, om kreeften en krabben te vangen, maar ook wel met netten. Omdat de haven direct aan de oceaan ligt, is het verschil van eb en vloed enorm. Daarom zijn er voorzieningen gemaakt om toch vanuit de kleine vissersbootjes op de wal te komen.

Ik vind het altijd interessant om vlak langs de haven te lopen en de mannen bezig te zien met het verzorgen van de netten. Het zijn voornamelijk oudere mannen, die zich hier mee bezig houden, dus vraag ik mij af of dit voor Feragudo geen uitstervend beroep is. Aan de overkant van Feragudo, dus aan de andere zijde van de rivier de Rio Arade, ligt Portimao. Groot geworden door de sardines inblikindustrie. Deze industrie is er niet meer. Alleen een museum van de vergaande glorie is er te vinden.

Eigenlijk is de bevolking van Feragudo niet zo betrokken bij het toerisme. Natuurlijk vinden bewoners werk in de verschillende restaurants, of hebben zelf een klein souvenirswinkeltje. De mensen zijn vriendelijk. Een begroeting met : "Bon da" of "Bon tar" wordt altijd beantwoord. De jonge mensen spreken meestal engels. De ouderen alleen hun eigen taal.
Er zijn er ook die letterlijk en figuurlijk tussen de wal en het schip zijn gevallen. We zouden dat in Nederland "dorpsgekken" noemen. Eén oude man komt elke ochtend naar het centrum. Hij loopt een beetje met de benen wijd, alsof hij het in zijn broek heeft gedaan. Aan z´n arm draagt hij altijd een plastic emmer. Openlijk gaat hij bij de terrasjes met z´n hoed rond en zo te zien, heeft hij ook redelijke innamen. Aan het einde van zijn "werktijd" gaat hij er ééntje van drinken. Daarbij vergeet hij niet bij een terasje dat gerund wordt door een Duitse vrouw, genaamd Marin, langs te gaan. Meestal krijgt hij wat eten en soms ook nog een flesje bier. Heel vriendelijk neemt hij, voor het aanvaarden van de thuisreis even zijn hoed van zijn hoofd.
Eigenlijk zou je medelijden met die man moeten hebben, maar hij is niet alleen op de wereld. Onderweg naar huis zitten een aantal poezen reeds op een muur te wachten en bij het zien van de oude man springen ze op en lopen met de staart omhoog, rondjes langs zijn benen als begroeting. De poezen maakt het niet uit hoe de man er uit ziet. Als zij wat voedsel van de man krijgen zijn ze al weer gelukkig en verdwijnen weer in de tuin, die achter de muur is gelegen.
Er zijn nog een aantal mannen, waarvan eentje alleen af en toe een sigaretje bietst. Als hij deze aansteekt, al zittende op een muurtje, nabij het terras, maakt hij diep buigende bewegingen, waarvan ik me aanvraag of dat gebeurt omdat hij intens van het roken geniet of dat het hem pijn doet. Hij praat met niemand, maar is altijd in de omgeving van het terras te vinden.
Over het algemeen zijn de bewoners van Feragudo klein behuisd.
 
De navolgende groep, is het belangrijkste aandeel van de toeristen. Dit zijn de Engelsen. Net zoals de Duitsers Mallorca als hun tweede "Heimat" hebben gevonden, zo is het hier met de Engelsen. Met dit verschil natuurlijk, dat de Engelsen zich rustig gedragen. Een  Ballamann hebben we hier niet. Engelsen nemen zeker hun tradities mee, zoals in de middag lunchen en tea-time. Zo tussen 12 en 13 uur zijn de terrasjes, die zich op het lunchen aangelegd hebben dan ook vol. Keuze uit twee soorten lunch. Eentje van 10,50 Euro en één van 11,50. We zijn niet zulke lunchers, maar hebben dit toch een keer uitgeprobeerd. Gelijk hadden wij voor de hele dag genoeg en hoefden geen avondeten meer. Soep als voorafje. Hoofdmaaltijd 7 gegrillde sardines. Niet van die kleine, maar in formaat van de Hollandse nieuwe. En nog een ijsje na.

Morgen gaan we verder met schrijven. Het is nu to mooi weer buiten. Strak blauwe hemel en op dit moment (12.30 uur) een temperatuur van 16,6 gr. C. Geen wind. Dus goed uit te houden.
Tot de volgende keer.

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Maandag
10.04.2017.
3 °C
37°F
11 °C
52 °F

Het is 10.20 uur, onbewolkt, nagenoeg windstil weer. de temperatuur 12,6 graden C. De afgelopen dagen hebben we prachtig weer gehad. Vandaag zou ook nog een mooie dag worden, maar aan het einde van de middag zou bewolking komen en vanuit het noordwesten, regen en koeler weer.

Zo ik heb ook de eerste bekeuring binnen van de reis naar Portugal en wel geflitst op de autoweg nabij Feldkirch in Vorarlberg (Oostenrijk). Nee, niet voor de snelheid, want daar kunnen ze niet veel meer mee verdienen, maar te dicht op je voorganger rijden. We kennen allemaal de 2 seconderegel. Dit is de afstand die je aan moet houden op je voorganger. Ik had slechts 0,71 seconden. Eerst moet je natuurlijk terug denken waar dit geweest is. Ik kan me niet herinneren wat de situatie geweest is. Ik moest 8o Euro betalen als "Anoniemanzeige". Omdat het kenteken werd gefotografeerd, gaat men er van uit dat de eigenaar van het voertuig gereden heeft. Ben je het er niet mee eens, betaal je gewoon niet en krijg je na vier weken een "Verfahren" en wordt alles duurder. Ik ben het met de manier waarop zijn deze overtredingen beoordelen absoluut niet eens. Een vaste camera is maar een momentopname. Stel je voor je rijdt rustig op het rechter spoor, je aan de snelheid houdend, met een afstand van minstens 2 seconden achter je voorganger. Plotseling, kort voor de plaats waar de camera´s hangen, haalt iemand je in en voegt kort voor je in. Ik begin te remmen om de afstand weer 2 seconden te maken, maar ben te laat. Het flitst al en ik heb slechts de afstand als bij mij, 0,71 seconden. In Duitsland beoordelen politiemensen in burger auto´s of je "drengelt" Situaties van korte duur, waar alle verkeer samendrukt omdat er voor je iets aan de hand is, wordt dit niet als zo´n overtreding gezien.
Ik had in eerste instantie besloten om de zaak maar voor te laten komen. Zelfs na de "dreiging" dat ik meer zal moeten betalen.
Toen heb ik eerst op internet eens gekeken of er al vermeldingen waren van een dergelijke strafzaak en gaf in Google de artikelen in. En jawel! Bij de zelfde cameraopstelling in het jaar 2004 had een vrouw dezelfde gedachten als ik en had een advocaat in de arm genomen. Gezien hetgeen de advocaat ter verdediging opvoerde, dacht ik dat er vrijspraak zou volgen. Maar niets was minder waar. Niets mee te maken met die argumenten. Gewoon afstand houden en zo niet, betalen.Leuk was ook dat de politie een afstand gemeten had van 17,5 meter - 4 meter voor de afwijking. Dus 13,5 meter. De advocaat merkte op dat een afwijking in het voordeel moest werken van de overtreder, dus 21,5 meter.  Dat is normaal ook zo, maar in dit geval niet. De gemiddelde lengtre van de auto wordt er afgetrokken. De vrouw, die in eerste instantie 134 Euro moest betalen, moest dit nu ook maar ook de verdere kosten van de zitting. Alles ter vervanging van 36 uur vrijheidsstraf. Nog een argument van mijn kant: Alleen voertuigen die niet regelmatig over dit tzraject rijden worden gepakt. De "Einheimischen" weten dat die camera´s daar hangen en worden nooit (meer) gepakt.
Ik besloot het maar uit mijn hoofd te zetten en heb de 80 Euro gewoon via internetbankieren over gemaakt. Berusting is de beste remedie en is ook beter voor je gezondheid. De volgende keer rijd ik maar over Duitsland. Dat is ook nog sneller en heb geen tunnels. Waarom ik daar dan lang gereden ben? Ik heb voor het eerst een Jaarvignet en dat wilde ik benutten om extra kilometers op de Oostenrijkse Autobahn te rijden. Het Vignet heb ik nu dus twee keer betaald.
 Bildergebnis für Animatie snelheid

Terug naar Feragudo:
Zoals gezegd zijn de  de Engelsen de belangrijkste groep. Waarschijnlijk ook de ontdekkers van de Algarve, want overal waar je kijkt, zie je de mooiste huizen, met prachtige tuinen er om heen. Ondanks dat de economie in het slob zat, gaat de verkoop van huizen gewoon door.Behalve de Engelsen zijn er ook opvallend veel Nederlanders. De Nederlanders en de Engelsen kunnen het het over het algemeen goed vinden. De Nederlanders spreken over het algemeen de engelse taal, dus voor de Engelsen zelf kost het weinig moeite in het communiceren. Duitsers zijn er ook wel, doch in de minderheid en meestal komen zij, net als de Nederlanders met hun campers, die gratis (gedoogd) in het duingebied, nabij het strand worden geparkeerd. Ze zijn dan wel helemaal "self-suporting" want ze zijn niet op stroom en water aangesloten en hun vuilwatertanks kunnen daar ook niet geleegd worden.

Zo af en toe, als het te gortig wordt, komt de politie en vermaand tot vertrek. Even is het dan rustig, maar de volgende ochtend staan er al weer anderen.
Ook groepen alternatieve vakantiegangers, ook Nederlandse jongeren komen met hun omgebouwde vrachtwagens en bussen voorbij. Ik heb daar geen foto van, maar trof ze ook aan op de stranden tussen Cadiz en Gibraltar.


Meestal tref je deze mensen niet op de terrasjes aan. Ze zijn geheel selfsupporting en hebben alles mee. Toch petje al hoe die jongeren leven. Van binnen ziet het er soms uit als een huiskamer, kompleet met planten en bloemen.
Verder zijn er de laatste jaren ook veel Fransen, die vroeger met hun camper doorreden naar Marokko, maar door de instabiele toestanden in de wereld, blijven ze liever in Europa

.Het klimaat in februari is aan de Algarve goed te noemen. Als de zon schijnt, is het al snel warm. Heerlijke temperaturen om te wandelen, genieten in februari van de bloeiende amandelbomen.Langs het strand slenteren, waar vissers proberen een maaltje bij elkaar te vangen, daarbij uitkijkende op de havenstad Portimao.

In het centrum vraag ik me dan weer af hoe het mogelijk is dat deze auto er nog steeds staat. Een Nederlander. De ramen open, zodat weer en wind, zowel van buiten als van binnen invloed op het voertuig kan hebben. En als je dan een jaar later terug komt, is hij verschoven naar de andere zijde van de straat. Na het maken van deze foto, was hij drie dagen later weggehaald. Portugezen hebben kennelijk ontzettend veel geduld met hun bezoekers. De auto zal beslist defect zijn geraakt en niet meer in staat geweest zijn op zijn weg naar Nederland te vinden.