Het eiland Vir in Kroatie Tmin Tmax wind
Vrijdag
05.08.2016.
22 °C
72°F
27 °C
81 °F
Temp. zeewater: 24,5 gr. C.

Aktuele gardenview, Site VI, nummer 28, Vir, Kroatie (13.30 uur.
Het is 13.43 uur, onbewolkt met een heel licht briesje uit het westen. De temperatuur op dit moment: 28,4 gr. C.

Elke dag hetzelfde.
Die woorden klinken als van een persoon, die zich verveelt en alles onverschillig aan zich voorbij laat gaan, maar zo is het niet bedoeld. Als je gezond bent en je zegt "elke dag hetzelfde" dan betekent dat dat je graag verder wilt gaan zoals het nu is. Daarbij horen ook de dagelijkse dingen, zoals de gang naar het strand. eten en drinken en af en toe eens ergens eten gaan. Misschien komt het wel van het weer, dat de laatste tijd weinig variatie biedt. Elke dag schijnt de zon. Het beetje regen dat vandaag voorspeld werd, lijkt er ook niet aan te komen. We hebben op dit moment twee jonge mensen in ons appartement, die van rust houden. Het is precies wat ze gezocht hadden, althans hun beweringen. Gisteravond hebben we samen de bbq aangestoken en was het een gezellig samenzijn. Dertien oktober stappen ze in het huwelijksbootje..

Het is alweer augustus en het schiet al weer op. Over een week of drie zal het op het eiland merkbaar rustiger zijn. Op dit moment is het overvol. Dat is hier niet te merken, maar zodra je in het dorp komt, kun je over de hoofden lopen.

Ik heb er een paar keer over gedacht om te stoppen met mijn dagboek. Wat moet je toch steeds schrijven. Als ik op Facebook kijk, heb ik dagelijks lawines aan berichten te verwerken. Er zitten daar soms heel mooie, indrukwekkende berichtjes tussen en ook informatieve, zodat je op de hoogte kunt blijven van het wel en wee van anderen. Maar Facebook wordt ook heel veel gebruikt om politieke meningen te verkondigen. En als je daar dan je eigen mening openbaart, die indruist tegen de mening van die mensen, dan worden ze boos. Nou ja het zij zo.

Ik heb het gevoel dat ik in een vrij Europa leef. Zonder grenzen, waar je alles overal kunt kopen en aan de grens niets meer aan hoeft te geven. Een Kroatische jonge man die bij de buren aan de overzijde was, vroeg aan mij waar ik vandaan kom.  "Uit Europa". was mijn antwoord. En dat is is toch een mooi woord. Europeaan. Natuurlijk loopt alles nog niet zoals het gaan moet, maar ik krijg mijn pensioen, ik krijg elke dag te eten. We zijn gezond. Wat willen we nog meer. Wie weet of er in Europa al weer niet een oorlog was uitgebroken, als de EU er niet was. Zeker hier op de Balkan, waar de gemoederen eigenlijk nog niet tot rust gekomen zijn. Dat kan ook niet anders als je bedenkt dat iets meer dan 20 jaar geleden, veel inwonders van het vroegere Joegoslavie, te weten, Slovenie, Kroatie, Bosnie& Herzegowina, Servie, Macedonie, Montenegro en Kosovo, tijdens de gevoerde oorlogen, familieleden hebben verloren.
Er wordt door de Kroaten niet over die tijd gesproken. Dat deden de Nederlanders na de oorlog ook niet. Eigenlijk lijkt het wel op elkaar. De oorlogsveteranen demonstreren om een beter pensioen, maar eigenlijk wil men die mensen graag snel vergeten.


Ik wens iedereen een heel fijne dag toe en tot een volgende keer........


Het eiland Vir in Kroatie Tmin Tmax wind
Donderdag
11.08.2016.
17 °C
63 °F
22 °C
72 °F

Het is vijgenoogst op ons eiland.

Het is 13.00 uur, nagenoeg onbewolkt en een matige noord-oosten wind (Bora) de temperatuur op dit moment: 23,6 graden C.
Afgelopen nacht heeft het 14 mm geregend. Dat is voor onze tuin welkom. We hebben maar weinig regen gehad de laatste tijd. Vanaf morgen valt de bora weg en gaat de temperatuur voor de komende 7 dagen weer omhoog naar een graad of 28. Op de foto staan vijgen de de boom op de parkeerplaats. Dit is een late soort en nog niet helemaal rijp. Achter ons huis staat een vijgenboom en daar hebben we de laatste dagen ongeveer 6 kilo vijgen geoogst.  Om alles te plukken is een klimpartij in de boom een "must". Ondanks dat ik hem niet te hoog laat worden, kun je er soms moeilijk bij. De bladeren nodigen ook niet uit om daar tussendoor te kruipen. Er zitten heel kleine haartjes op en er zijn mensen die daar enorm alergisch op reageren.


Dit is een deel van de vijgen, die verwerkt gaat worden tot marmelade.
 
Barbara is hier geconcentreerd bezig in haar levensmiddelenlaboratorium.


Dit was het dan weer, om aan te tonen dat  wij ons niet vervelen, groet ik u.