Zaterdag 5 augustus 2017, 11.00 uur, onbewolkt en een klein beetje wind. De temperatuur op dit moment, in de schaduw op het terras: 30,3 graden C.
Het zal vandaag, net zoals de vorige dagen wel weer temperaturen van meer dan 34 graden geven en in de nacht koelt het niet verder af dan een graad of 27. Dus je kunt haast wel zeggen dat we momenteel in de tropen leven. Het gekke is dat er 's avonds, net als in de winter, bijna niemand meer buiten zit, omdat het veel te warm is. Binnen bij de airco is het aangenaam. Nu krijgt het energiebedrijf angst dat ze door het enorme energiegebruik door de airco's niet meer aan de toelevering kunnen voldoen omdat ze bang zijn dat de infrastructuur het begeeft (doorgebrande trafo's enz.)
We hebben hier nog geen last van rantsoenering van drinkwater net als in Rome. De mensen in het huisje in het binnenland, in Ozalj, waren de afgelopen dagen, helemaal te beklagen omdat het daar een aantal dagen 40+ was. Ook is het daar kurkdroog en niet alle landbouwproducten die op het land staan kunnen bewaterd worden. Dat is dan ook direct te zien, aan maisvelden die er pieterig bij staan. Ook klaagt de buurvrouw over een slechte aardappeloogst.  
Hierboven het kaartje van de maand juni 2017, over de neerslaghoeveelheid. Wij zitten nabij Zadar  in het donker-oranje gebied (zeer droog) Nog droger is het als je het binneland in gaat. Zo'n 60 kilometer hier vandaan begint een gebied van extreem droog weer. Porec en Istrie van in de kleur wit als normaal uit. Ook Karlovac in de buurt van ons huisje in het binnenland valt onder de classificatie "droog".  Deze gegevens dus voor de maand juni. Volgens mij is het in juli nog droger geweest, maar daar heb ik nog geen gegevens van. In heel Kroatie was het in juni boven normaal warm.
Grote risico's voor bosbranden zijn er, alhoewel er op ons eiland nagenoeg geen grote bomen meer staan. Naar ons buurtje zijn nog stevige pijnbomen te vinden die flink zouden kunnen branden. Nog gevaarlijker wordt het omdat elke wilter, door de sterke borawind, wel enige van die grote exemplaren omkiepen, die dan in de zomer liggen af te sterven en kurkdroog worden. 

Met de vijgenoogst is het bijna ten einde. Barbara is er mooi druk meegeweest. Aan de boom waar deze vijgen vandaan komen, hanger er nog wat. Het betreft hier een late soort. Als je ze opensnijdt, is het bijna zonde om er jam van te maken, zo mooi zien ze er van binnen uit. 
De vijgen die er nu nog in hangen zijn voor de wespen en voor de vlinders. Met name de processievlinder is gek op vijgen.
 
Als het leven bijna stil ligt door de hete dagen,
is het net of alle dingen voor je ogen vervagen.
Geen opwinding over vele kleine zaken.
Daar kun je je nu niet zo druk meer over maken.
Denkende aan wat je nog allemaal wilt beleven,
zie je dat in een droom of fantasie, al is het maar voor even.
Daarom geniet dat moment, hou het vast en bedenk,
dat dromen en fantasie zijn, als een waar geschenk.
Juist op hete dagen, als andere zaken niet gaan,
kun je in een droom of fantasie steeds verder gaan.
Op weg over een pad vol gevaren en avonturen,
eindigt het misschien wel in je mooiste liefdesuren,
waaruit je dan weer ontwaakt,
als de zon met zijn hete stralen een tijdje staakt.


                                 gejo
 

Het is dinsdag 22 augustus 2017, 06.30 uur. 21,5 gr. C. We hebben de afgelopen dagen een borawind. Dat is een landwind die zo af en toe de kop op steekt en even later weer verdwenen is. Op dit moment is die wind aan het afnemen. Dat wil zeggen dat de frequentie van het waaien of niet waaien minder frequent wordt. Ook de temperatuur gaat elke dag een paar stapjes achteruit. Het enige wat nog steeds ontbreekt is regenwater. Afgelopen zondag dacht ik dat er een buitje kwam. Maar helaas alleen een hoop kabaal en geblits gevolgd door zo weinig regen dat mijn regenmeter dit niet kon registreren. Ook hier zijn nog bosbranden bezig. Gisteren waren er gasten hier uit de buurt die een dagje Split wilden doen. Halverwege moesten ze omkeren omdat de toegangswegen waren afgesloten omdat die door het brandgebied gaan.
U zult wel denken: "Wat is die Gejo vroeg uit de veren!" Maar dat is niet vrijwillig. Ik ben al een aantal dagen enorm verkouden geweest. Op dit moment gaat het weer, alleen het lastige hoesten blijft. Daar helpen geen snoepjes en drankjes tegen. Alhoewel deze nacht heb ik toch een uurtje of drie achter elkaar doorgeslapen. Dat is al heel wat. De arme biertjes in mijn privekoelkastje zullen wel denken: "Wat is er met het baasje loos!" want ik heb door het hoesten ook mijn biertjes laten staan. Dan kunt u wel nagaan hoe erg het is. Volgens mij heb ik het opgelopen toen ik vorige week Marcel, Sandra en Jayden opgezocht heb, die op de camping Lanterna in Porec stonden. De ene dag heen en de andere terug. Dus 2 X 5 uurtjes met de auto en de  airco aan

Vandaag krijgen we bezoek van Ellie en Paul, die wij in de twee keer dat we in de wintermaanden in Portugal hebben ontmoet. Ze zijn nu met hun camper onderweg naar Kreta en reizen vandaag vanaf Pag naar ons toe en blijven een nachtje. Ze moeten wel in hun camper blijven, want wij hebben het huis vol.

Voor de rest gebeurt hier niet zoveel. Sinds afgelopen weekend is het enorm rustig geworden en nadert het einde van het seizoen. En zo is er straks dan alweer een zomer voorbij. In dit geval kunnen we hier wel het liedje zingen:

't Is weer voorbij die mooie zomer.