St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Dinsdag
01.12.2015.
0 °C
32°F
2 °C
36 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (10.00 uur)

Het is 14.00 uur, zwaar bewolkt, windstil, bij een temperatuur van 6,2 gr. C. Sinds afgelopen nacht, tot nu toe alleen maar regen. Gelukkig geen storm, zoals elders in Oostenrijk. O.a. werden een paar vrachtwagens in de omgeving van Wenen omver gewaaid en was er verder ook veel schade. De asylzoekers die nu onderweg zijn, zullen wel schrikken van deze weersveranderingen in slechts enkele weken.

Precies drie weken geleden maakte ik deze foto. De waarschuwingsborden voor de loipen (langlauf) stonden er alterwijl het 20 graden was. November is afgelopen en heeft in Tirol weer een record opgeleverd. De zonnigste maand, sinds de weerregistratie, dus bijna 200 jaar gelden. Inderdaad was het een prachtige maand.
De klimaatconferentie is nu van start gegaan. En er schijnen resultaten geboekt te zijn. Hopenlijk ook eens daden dan alleen maar woorden
.


De mens is voor de aarde als een schimmel op oud brood.
Ze zijn talrijk en samen voelen ze zich sterk en groot.
Het brood geeft zich gewonnen en laat zich eten.
Ook de aarde doet dat, met een mens zonder geweten.
Als het brood is verteerd, is het met de schimmel gedaan.
Hoe ver zijn wij met de aarde van dit tijdtip vandaan.
Een dam doorbraak en giftig water, maakt een rivier dood.
Alle leven daar omheen, verkeerd in grote nood.
Industriesteden in Azie, zijn ingepakt in giftige rook
Regeringen in deze landen raken daardoor niet van de kook.
Er moet doorgedraaid worden voor de productie naar het westen.
We laten door die extra miljoen doden onze economie toch niet verpesten?
Opwarming van de aarde? De mens past zich aan.
Maar blijft door deze verandering de aarde nog wel bestaan.
Ook de mammoet is eens uit gestorven
en heeft zelf niet, zoals de schimmel, het brood bedorven.


                                        gejo


 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Zaterdag
05.12.2015.
-2 °C
28°F
7 °C
45 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (10.30 uur)

Het is 10.45 uur, onbewolkt, windstil weer. de temperatuur in de schaduw: 3,2 graden. Volgens de weersverwachting belooft het weer een mooie dag te worden en is er voor de komnende dagen geen winter in zicht. Gisteren zijn we even naar de Weihnachtsmarkt in het centrum gelopen.

In de middag was nog rustig. ´s Avonds is het veel drukker. We hebben even gegeten in een Thais restaurantje, in het centrum en later nog wat gedronken bij de de Nederlanders in het centrum. Vorig jaar hebben zij daar een horecagelegenheid overgenomen. Ik ben daar een tijdje niet geweest omdat ik zeer teleurgesteld was in het broodje croquet. De croquet was prima, net als in Nederland, maar het puntbroodje kwam uit het stenen tijdperk. Ik bedoel dan niet dat het een ouderwets broodje was, maar a.h.w. versteend. Maar ja, maar weer vergeten.
Daarna weer naar huis. Ik ben nog steeds met mijn zend-ontvanger (tranceiver) bezig. Ontvangstmatig werkt het nou prima. Gisterochtend over kort naar de nederlandse ronde geluisterd. O.a. Jan (PA0JWX) uit Haaksbergen is te horen en Jan (PD5JVD) uit Hengelo (O)

http://myalbum.com/album/AZ5VR3nFAteb

Voor de liefhebbers van techniek, die willen weten wat er alleen voor dit tranceivertje bij elkaar geknutselt, gezocht en getekend is. Zie de hier boven genoemde link.

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Zondag
06.12.2015.
-2 °C
28°F
7 °C
45 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (12.00 uur)

Het is 12.40 uur, onbewolkt, windstil. Dus positief gezegd: "Zonnig" De temperatuur 6 graden C. Ik heb eens in de streetviewfoto´s terug gekeken. Vorig jaar was het, net als nu, sneeuwvrij en in 2013, lag er op die dag een dun laagje sneeuw. Dus zo bijzonder is het niet. Wel maakt men zich in Hochfilzen, dat hier ong. 30 km vandaan ligt, op een hooggte van 1000 meter, zorgen of ze komend weekend wel sneeuw hebben als daar de jaarlijkse triatlon voor de wereldbeker gehouden wordt. Gisteren en van daag was dit in Östersund, in Noorwegen. Daar lag wel sneeuw. De triatlon is een combinatie van langlaufen en schieten.
Voorlopig ligt hier nog een stevig hogedruk gebied en is er geen neerslag te verwachten. In Kitzbühel, waar jaarlijks ook ski bekerwedstrijden worden gehouden, heeft men vorig jaar, ergens in de bergen, op een hoogte van ong. 1700 meter, sneeuw ingepakt, dat bij sneeuwgebrek gebruikt kan worden. De bewaarde sneeuw, is volgens de organisatoren nog steeds van goede kwaliteit. Vorig jaar vloog men nog sneeuw in gehaald van de Hohe Tauern. Wat je al niet doet om de klimaatsverandering voor te blijven. De sneeuwkanonnen hebben op de pisten wel hun werk gedaan, maar nu komt het kwik, in de nacht ook nauwelijks onder nul.
Gisteravond hadden wij de Weihnachtsfeier van onze zendclub in het Fliegerstüberl, nabij het vliegveld.Het was gezellig. Het grote voordeel is dat wij er te voet heen kunnen gaan.
En nu branden er twee kaarsjes:
 

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Donderdag
10.12.2015.
-6 °C
21°F
3 °C
37 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (11.00 uur)

Het is 11.14 uur, zonnig weer. Boven de bergen, waarop ik uitkijk hangern wolken tot op een hoogte van ong. 1300 meter. De temperatuur is 3,5 gr. C.
Gisteren heb ik mijn eigenbouwzend-ontvangertje afgemaakt. Het zendgedeelte moest nog op de spanning aangesloten worden en afgeregeld worden. Het ging eigenlijk wonderbaarlijk goed. Meestal gaat er wel wat mis. Het heeft een uitgangsvermogen van ongeveer 10 watt. Normaal werk ik met 100 watt. Vanmorgen de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld in de Nederlandse ronde op 7.087 Mhz. Ik kreeg rapporten uit Eindhoven, Espel (NO polder) Haaksbergen en Losser. Allemaal wonderbaarlijke goede rapporten. Ik heb mezelf even een schouderklopje gegeven en tegen mezelf gezegd dat ik tevreden met me ben. Het is toch wel een heel erg individuele hobby. Hier is niemand die op deze wijze met de hobby bezig is. Er zijn er wel die voornamelijk digitaal bezig zijn, maar voornamelijk gaat het om verbindingen maken en wel over de repeater
.

Dit is het zendontvangertje dan, met het kastje er om. De frontplaat heeft een vreselijk gat, waardoor je zo bij de tranceiver in het binnenleven kunt kijken. Dat komt omdat ik al vele malen verbouwd heb. Ik moet dat nog camoufleren.
Ik ga nu bezig om een kerstkaart te maken met het nieuwe door mij aangeschafte fotobewerkingsprogramma "Fotopremium 2016" en ik heb tevens "Videopremium 2016" aangeschaft als videoberwerkingsprogramma. Zal wel eerst een puzzel worden, want ik heb altijd met Adobe fotoshop gewerkt. Maar zo op het eerste gezicht hebben de programma´s wel veel overeenkomst. Helaas kom ik Adobe fotoshop hier niet krijgen. Misschien wel via internet.
Barbara is klaar met kaarten schrijven en is op dit moment onderweg om ze naar het postkantoor te brengen.


 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Maandag
14.12.2015.
-3 °C
27°F
5 °C
41 °F
 
Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (11.00 uur)

Het is 11.45 uur, onbewolkt, windstil weer, mij een temperatuur van 1.4 gr. C.

Alweer 44 jaar geleden..........


Ik was in oktober 1971 begonnen op de politie-opleidingschool "de Cloese" in Lochem. Een hele overstap, van het zeemansleven van de laatste jaren, weer plaats nemen in een klas en elke dag leren en nog eens leren. Maar het was voor mij alles of niets. Een gezin met een klein dochtertje en weer eentje op komst. Mijn vrouw, Lenie, die het eigenlijk niet aan kon dat ik zo vaak van huis was. Dus maar solliciteren bij de politie.....
Op dinsdag, 14 december 1971, kwam iemand onze klas binnen en vroeg mij even mee te komen. "Maak je niet ongerust, maar we hebben zojuist telefoon gehad dat de geboorte van je kind niet lang meer zal duren. Je kunt nu naar huis gaan". Snel alle spullen bij elkaar geparkt, op de fiets gesprongen en zo snel mogelijk naar het station in Lochem en daar een kaartje gekocht voor de trein naar Alkmaar. Onderweg overstappen in Zutphen, Apeldoorn, Amersfoort en Amsterdam. In Alkmaar op de bus naar Leeuwarden wachten. Die ging naar ik meen één maal per uur. De laatste 4 kilometer van Middemeer naar Slootdorp lopen. Een dikke 4 uur was ik onderweg. Hopenlijk was ik nog op tijd. Gelukkig was dit het geval. Ik was goed en wel in de slaapkamer en daar was ie al. Een zoontje. We hadden de naam voordien al uitgezocht.
Marcel Peter. Hij zou eigenlijk René heten, maar zijn neef ging hem met die naam al voor.
De volgende ochtend naar het gemeentehuis in Wieringerwerf om hem aan te geven. Vreemd alles. Zo snel achter elkaar. Ik was toen nog niet zo brutaal en had nog een mariniersmentaliteit. De plicht roept! Ik moet op school leren, want dat viel voor mij niet mee. Het was al in de middag, dat ik bezig ging om me klaar te maken voor de terugreis naar Lochem. Familie van mij zei dat dat belachelijk was en dat ik kon beter even bellen om te vragen of ik nog één of nog twee dagen thuis kon blijven. Toen ik daar goed over na dacht, leek me dat ook allezins redelijk. Met goede moed belde ik naar de school en kreeg de adjunctdirecteur, de heer Lameres (Als ik het goed schrijf) aan de telefoon. Ik vertelde hem van de geboorte van mijn zoon en verzocht nog één of twee dagen thuis te mogen blijven. Dan zou het inmiddels vrijdag zijn, dus ik verwachtte dat hij zou zeggen: "Kom volgende week maandag maar weer". Maar het tegenovergestelde kreeg ik te horen:
"Je gaat nú onderweg naar school. Als je vandaag niet komt, dan kun je je kamer leeg maken! Je zit niet voor de lol op school de gemeente Enschede betaalt een hoop geld voor jou!" Ik protesteerde niet en zei: "Oké, ik kom er aan".
Afscheid genomen en met een triest gevoel weer naar de bushalte, naar het station in Alkmaar, via Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn, Zutphen en dan naar Lochem. Op het station in Lochem sprong ik weer op de fiets, maar deze keer met tegenzin.
Als ik nu in dezelfde situatie was geweest, was ik gewoon thuis gebleven omdat ik volgens het ambtenarenreglement recht had op verlofdagen. Ik was misschien maandag weer naar school gegaan en als eerste had ik die Lameres een knal voor z´n kop gegeven...........Maar goed dat ik toen niet zo was.
Over rechten van de mens gesproken.......


Dit is vandaag 44 jaar geleden, dus feliciteer ik mijn zoon Marcel van harte. Weer vanaf een afstand en weer zijn er daarbij gevoelens van onmacht om niet even bij hem te kunnen zijn.

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Petak
18.12.2015.
-1 °C
30°F
6 °C
43 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (11.00 uur)

Het is 12.00 uur, zwaar bewolkt, maar droog weer. Plukken nevel hangen over het midden van de bergen. De spitsen komen er boven uit.
De temperatuur 5,3 graden C.
Gisteravond hebben we een aantal uurtjes doorgebracht op de militaire kazerne, vlak bij ons in de buurt. Elk jaar houden zij een kerstmarkt, waar je ook wat eten en drinken kunt. Het was heel gezellig ingericht, met een overdekte militaire tent waar je zitten kunt en tevens een aantal vuurpannen met brandend hout, Na een paar Glühwijntjes, zijn we weer naar huis gegaan. Van tv kijken kwam niet zoveel meer, omdat deze drankjes toch wel de slaap bevorderen.

Wisten jullie dat er in de omgevong van St.Johann een Burcht heeft gestaan? "Burg Leukenstein". Maar niemand weet prercies de standplaats. In ieder geval ergens aan de voet van het Niederkaisergebergte. Peter Fischer uit St. Johann heeft een onderzoek naar de oudheid van St. Johann gedaan.

In het jaar 1216 werd het bisdom Chiemsee opgericht. Daar wordt ook voor het eerst over Sci Johis (Sancti Johannis) en Chirchdorf (Kirchdorf) gesproken. Beiden liggende in het Leukental. De naam Leukental is al veel ouder en het dal werd genaamd naar het adelijke geslacht Liuchinger, die hier in de achtste eeuw een Grafschaft, grondden.
De parochie St. Johann strekte zich uit over het zuidelijke gedeelte van het Leukental tot aan Pass Thurn. Pas honderden jaren later werd de oude parochie St. Johann opgedeeld in de parochies Oberndorf, Going, Reith, Kitzbühel, Aurach en Jochberg.
Het dorp St. Johann moet je 800 jaar geleden voorstellen als een aantal houten huizen, op de plaats waar zich twee wegen kruisten. De oude weg over de Felbertauern, richting Zuid Duitsland en de hoofdstraat van Salzburg naar het Inntal. Over de eerste dorpskroeg werd pas in het jaar 1297 melding gemaakt. Het dorp leefde voornamelijk van de landbouw. 
Het landschap moet men zich in die tijd zo voorstellen:
In het dalgebied van St. Johann waren bevonden zich talrijke waterstromen en aftakkingen van de hoofstromen, gescheiden door grintbanken, vooral altijd natte en moerasachtige gebieden met riet. De verkeerswegen gingen niet over bruggen, maar liepen door de ondiepe plaatsen in de stromen. Net buiten de dalbodem, op de hellingen bevond zich een uitgestekt, dicht gemengd loofbos, met voornamelijk eiken. Met de jaren, door het toenemen van de bovolking, werden deze bossen gerooid en niet vervangen. Zij kregen agrarische bestemmingen.
Toen vanaf de 16e eeuw de mijnbouw begon, was het nog sneller gedaan met deze bossen.

                                                                   Voorgaande vertaald uit de publiekatie in de St. Johanner Gemeindenachrichten November 2015.

De mens dacht meer grond te kunnen gebruiken door de rivieren in te dammen en St. Johann werd gebouwd om de Groß Ache en de Fieberbrunner Ache, die in St. Johann bij elkaar komen en vervolgens hun weg voortzetten via Kössen naar de Chiemsee. Te begrijpelijk is dat de natuur daardoor moest inboeten het werd steeds meer een monocultuur. De, voordien veelvuldig voorkomende bever, die tevens nuttige werkzaamheden deed als waterregulator, werd in die tijd gejaagd om zijn dikke pels. Begin 1800 was er geen enkele bever meer over. Ook de riviertjes (Achen) genoemd, waren niet meer het biotoop voor deze dieren.
Na de grote overstromingen o.a. in het jaar 2014, waar Kössen geheel onder het water kwam te staan, ging de mens weer omdenken en kreeg in de gaten dat de natuurlijke loop van rivieren beter was als het opwerpen dan dijken en dammen.
Dag en nacht werd er gegraven en zo kreeg o.a. ook de Großache tussen Kirchdorf en St. Johann weer ruimte en kun je jezelf weer een beetje voorstellen hoe het er in de middeleeuwen uitgezien moet hebben.

Ook de bever, die in Europa beschermd wordt, is nu weer, vanuit Duitsland, terug gekomen en gaat, ter onsteltenis van sommeige mensen weer met zijn kapwerkzaamheden aan de gang.
 

Deze 2 foto´s zijn afkomstig van de ORF Tirol

Gelukkig dat deze dieren beschermd worden, want als het aan vele boeren en een aantal gemeenteambtenaren ligt, verdwijnen ze weer net zo snel als ze gekomen zijn.

De burgemeester van Kirchdorg (Naast St. Johann)
"Zo mooi ook als die dieren ook zijn, worden ze voor ons een toenemend probleem. Ook de bevers zullen zich aan de "Bauordnung" moeten houden! Het is niet mogelijk dat een bever maar doen en laten kann, wat zij willen. Wij hebben huizen, waar, door de beverdammen, nu het water de huizen binnen komt. Wij kunnen ook niet zomaar op een weiland een huis bouwen zonder bouwgenehmigung en een bever  kan ook zo maar niet dammen bouwen en tunnels graven zonder toestemming te vragen."

Mijn opmerking: Daar is de mens weer, die alles naar zijn hand will zetten. De mens eerst en daarna de natuur. Deze burgemeester heeft het er later wel over  dat er diervriendelijke deportaties naar elders mogelijk moeten zijn. Maar een bever heeft nu eenmaal ruimte nodig en materiaal om te bouwen. Als je een omgeknaagde boom weghaalt, zal de bever een volgende boom nemen. Laat je de boom liggen. Zal de bever op den duur tevreden zijn op het Moment dat hij zijn burcht klaar heeft. Een heel mooie Folder is te vinden waar de bever wordt gezien als de "opbouwer van veelvuldigheid in de natuur" De burcht filtert water, zorgt ervoor dat andere kleinere dieren beschutting hebben als de rivier eens te keer gaat. Deze beschutte plekken trekken dan ook weer dieren aan die levend voedsel zoeken.
Een opmerking van iemand: "De Bever eet al onze vis in de rivier op!" , kan worden afgedaan als onzin, want de bever eet geen vis. Dat is de visotter., die ook nauwelijk Meer te zien is, omdat er in onze Achen nauwelijk vis zit.


 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Woensdag
23.12.2015.
0 °C
32°F
8 °C
46 °F

Aktuele streetview, Berglandweg 19-1 te St. Johann in Tirol (11.00 uur)

Het is 19.45 uur. De hele dag was het zonnig weer, windstil. Dus aangenaam, bij niet te hoge temperaturen. Gisteren was het record 17 graden C. Op dit moment is het -1,1 gr. C. Alles is groen, geen vlokje sneeuw, ook niet voor de komende dagen. De middenstand is nerveus. Enige pisten zijn geopend. Deze zijn geprepareerd met sneeuwkanonnen en zelfs een bedrijf dat sneeuw produceert, is er aan te pas gekomen. Een vrachtwagen sneeuw kost dan wel 300 Euro en wat is een vrachtwagen vol op de piste? Dit loont zich alleen als er bijzondere gelegenheden zijn, zoals internationale skiwedstrijden. Niet voor de gewone man op de piste. De dagprijzen zijn op die geprepareerde pisten meestal boven de 50 Euro per persoon. De goedkoopste kun je in de prijsklasse, iets boven de 20 Euro vinden.
Ook de mens kan deze klimaatstrijd op den duur niet aan, net zoals extreme droogte of overstromingen. En als er dan eens weer een aardverschuiving plaatsvindt zoals nu in China, dan is dat heel erg, maar wel de schuld van de mens die gierig naar geld, alles uit de kast haalt om winst te m aken en daar ecologische risico´s voor op de koop toeneemt. Jammer alleen dat de eenvoudige man daar altijd de dupe van is.
Vandaag veel telefoontjes gehad. Verder de dag lekker rustig doorgebracht. Morgavond gaan we Heiligen Abend bij Petra en Hele vieren. Petra is een dochter van Barbara. Haar zoon komt ook bvanuit Graz. Dus het zal wel gezellig worden.

Een toepasselijk liedje zo kort voor de kerst:

 


De Ursprung Buam aus dem Zillertal (Tirol)

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
donderdag
24.12.2015.
-2 °C
28°F
6 °C
43 °F 

 


Met muziek kunt je meer uitdrukken dat uren lang praten...

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Maandag
28.12.2015.
-1 °C
30°F
8 °C
46 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (11.00 uur)

Het is 18.30 uur, de hele dag zonnig weer bij maximaal een graad of 6. Op dit moment is het -1,1 gr. C.
De kerstdagen zijn weer voorbij. In alle rust hebben we die verbracht. Gisteravond uit eten geweest in het Brraustüberl van Huberbrau in St. Johann. Toevallig waren daar de schoonouders van Sandra (Hochfilzer) ook nog aanwezig om een verjaardag van één van de kennisen te vieren. Was even enorm gezellig en dan gaat de tijd enorm snel. Morgen komen de kinderen en kleinkinderen bij ons eten. Dit keer heb ik Barbara uit het hoofd kunnen praten om te koken. Er komen nu een vleeswaren en kaasschotel.

Ik ben druk bezig met oude printen die ik niet meer gebruik, daarvan nog bruikbare onderdelen er af te halen. en vanzelf kom je tot bepaalde gedachten:                                                          Foto: Educatiegroep.nl

De zin en de onzin van …...

Waarom bouw ik radio´s? Ik heb ze al voor minder dan 10 Euro te koop zien staan.
Technische problemen op lossen, die al bijna 100 jaar bestaan.
Waarom bouw ik nog steeds analoge systemen in onze digitale tijd?
En als het dan werkt, waarom ben ik dan trots en voel me verblijd?
Hoe langer ik met de hobby bezig ben, des te verder raak ik achterop.
Mijn kennis blijft steken in analoog. Soms denk ik: „Ik stop!“.
Ik zie de nieuwe technische inzichten, achter de horizon verdwijnen.
Ik kijk naar mijn bouwsels die al jaren in de kast staan weg te kwijnen.
Ik sloop ze met pijn in mijn hart om ruimte te maken.
Het zijn de herinneringen die het slopen soms doen staken.
Met verbazing bekijk ik wat ik vroeger heb voor elkaar heb gekregen.
Ja, de wegen van een technisch hobbyíst voeren niet over rechte wegen.
Hoe moet het nu verder met mij. Moet ik de hobby maar vergeten?
Mij aansluiten bij hen die ook zonder deze kennis kunnen leven?
Ik hoor wel eens zeggen:“Het is ouderwets, waar jij mee bezig bent!“
Hoe kun je zoiets zeggen als je het schil tussen oud en nieuw niet kent?
Laten we daarom gezamenlijk het oud en nieuw maar vieren
en elkaar met met een lieve stem en zachte ogen, dus analoog plezieren,
in het nieuwe jaar dat ongeduldig staat te wachten,
om er een betere wereld van te maken, waar zovelen naar smachten.....

                                                              
                                              gejo

 

Mijn zelfgebouwde buizenontvanger staat nog steeds half afgebouwd (maar wel werkende) op de plank.