Het eiland Vir in Kroatie Tmin Tmax wind
Zondag
10.07.2016.
23 °C
73 °F
29 °C
84 °F

Aktuele gardenview, Site VI nummer 28, Vir, Kroatie. (11.00 uur)

Het is 12.10 uur, onbewolkt, nagenoeg windstil, bij een temperatuur van: 29,3 gr. C. De afgelopen dagen was het bijzonder heet. Aan het einde van de week zou het wat afkoelen.
Ik ben een tijdje niet met mijn dagboek bezig geweest. We waren in het binnenland. Ik kon daar wat doen met een z.g. VIP stick. Prepaid internet. Per dag kost dat 10 kuna (ong één euro 40) Ik had in het huisje, wonderbaarlijk, een goede ontvangst en zelfs hier in Vir gaat het nog. Niet zozeer de signaalsterkte is het probleem, maar de hoeveelheid van gebruikers. Hoe meer er naar hun facebook zitten te kijken, des te langzamer wordt alles. Dus veel uplauden en bankzaken, waren onbetrouwebaar omdat het soms plotseling afgelopen was met de verbinding.
Toen we uit Vir vertrokken, werkte de internetverbinding goed. Voor de zekerheid, de telefoonlijn ontkoppeld omdat we bovengrondse lijnen hebben. Maar bij terugkomst werkte het niet meer. Je hebt dan ook geen huislijn, want die werkt ook over voip. Onze prepaid handy voor Kroatie was verlopen. Als je het ding een lange tijd niet gebruikt, wordt hij van het net gegooid. Centjes weg, kaartje waardeloos. Dus besloten we alleen nog het Oostenrijkse prepaidje aan te houden. Probleem is dat je met een Oostenrijkse handy de klachtendienst van Telecom Hrvatska niet kunt bereiken. Dit zijn 0800 nummers. Met het VIPstickje op internet toch een nummer gevonden waar je naar toe kunt bellen. De klacht werd in behandeling genomen en gisteren kwam er iemand. Hij constateerde dat het modem defect was en een slecht contact in de stekkerdoos in de muur. Na dit euvel verholpen te hebben, werkt alles weer naar behoren. Op deze XP machine na, die ieder moment de geest kan geven. Voor twee jaar werd de arme ook door de bliksem beschadigd. De LAN verbinding werkt niet meer, maar via een kastje op de usb, kan ik nog wel wireless werken.

Met de gasten gaat het ineens ook beter. We hebben verschillende aanmelingen gehad en de termijn loopt nu tot eind september. Wat wel opvalt op het eiland, dat er maar weinig Duitsers, Oostenrijkers en al helemaal geen Nederlanders zijn. Onze indruk is dat het rustiger is in vergelijk met de andere jaren. Ik denk dat veel mensen denken dat we hier tegen stromen vluchtelingen op lopen. Maar daar is onderweg en al helemaal hier, niets van te merken. De meeste toeristen komen uit Slovakije, Hongarije en Slovenie. De Kroaten zelf vormen toch wel de hoofdmoot.
De laatste jaren zijn met name de Slovaken huisjes aan het kopen. Hebben die dan zoveel geld? Ik denk het niet, maar die mensen zijn in staat om de hele familie te mobiliseren voor een aandeel in een huis. Het eindresultaat is dat wel een prachtig huis, met zeeblik.


Als nuchtere Tukker sta ik soms even stil bij zo'n huis, waar op het terrein een superluxe camper staat met een geschatte waarde van toch wel 80.000 Euro, en 3 Audi's van het type A5 en hoger. Dan denk ik bij mezelf ook wel eens:
"Woar doo't ze't van!"
Maar ja, dat is natuurlijk ook goed voor mij, want ik woon midden tussen die mensen en ik heb alles betaald.


Het eiland Vir in Keoatie Tmin Tmax wind
Dinsdag
12.07.2016.
23 °C
73 °F
28 °C
82 °F

Aktuele gardenview, Site VI, nummer 28, Vir, Kroatie. (11.00 uur)

Het is 11.34 uur. Onbewolkt, met een heel zwak briesje uit zuidelijke richtingen. De temperatuur op dit moment 27,9 graden. Het wordt de laatste dagen toch wel extreem warm met in de nacht temeraturen, ver boven de 20 graden. Dus voor het slapen gaan even de airco aan en dan is het goed uit te houden. Ik verdraag het niet te lang, want de lucht wordt zo extreem droog, dat ik begin te hoesten en m'n ogen voelen droog aan. Dus als het even kan, snel dat ding weer uit. Gisteren hebben we met de oudste dochter van Barbara en haar vriend in Nin gegeten. In Nin heerst altijd drukte. Het is een echte trekpleister. Dat weten de heren van de parkeergelden ook. In de avond parkeren kostte vorig jaar 15 Kuna (iets meer dan 2 Euro) en nu 20 Kuna (bijna 3 Euro). 
Ook was het histeren een gedenkwaardige dag. Ik heb voor het eerst, dit jaar, in zee gezwommen. Ik moet zeggen het was aangenaam. Het kon nog een graadje warmer voor mij. Velen lachen mij uit en zeggen dat het water veel te warm is om af te koelen. Maar ik blijf toch iedere keer moeite hebben met het doorkomen. Hoe ouder ik wordt des te warmer moet het water voor mij wezen.
Ik heb even gekeken op de website van DHMZ. Daar wordt aangegeven dat het zeewater op dit moment 25 graden is.
Verder gaat het hier zijn gangetje. Rustig verder leven, af en toe een interne koeling, dan is het wel uit te houden.
Dit was het dan weer, dus weinig spectaculair nieuws.
Als je bedenkt dat elke dag gezond opstaan, van de zon kunt genieten, van de kleuren om je heen, dan is elke dag eigenlijk op zijn manier spextaculair. Ook al zijn er velen, ook in mijn kennissenkring die daar niet zo in mee kunnen gaan.

Vorig jaar liep hier een hondje die beide achterpootjes kwijt was.
Zijn baasje, had een harnasje voor hem gemaakt, met daaronder twee wielen.
Hij bewoog zichzelf met zijn voorpootjes en zo te zien ging dat prima.
Ik keek het hondje aan en zag wat hij deed.
Hij keek niet droevig en snuffelde net als andere honden, er lustig op los.
De hond was tevreden met zijn situatie.
Waarschijnlijk ook omdat hij daar niet verder over na kon denken.
Hij zal zich ook niet met andere honden vergeleken hebben.
Misschien moeten wij ook maar iets minder nadenken
en het leven genieten, zoals het gegeven wordt.Het eiland Vir in Kroatië Tmin Tmax wind
Dinsdag
19.07.2016.
20 °C
68 °F
27 °C
81 °F

Aktuele gardenview, Site VI, nummer 28, Vir, Kroatië. (13.00 uur)
Het is 13.15 uur, onbewolkt, windstil weer. De temperatuur buiten in de schaduw: 27,8 graden. Binnen is het inmiddels 25 graden. De afgelopen dagen hebben we minder weer gehad. Een aantal dagen hadden de de Borawind. In de 10 jaren dat we hier zijn hebben we in de zomer nog nooit zo lang deze wind gehad.
Het begon in de nacht een paar dagen geleden. Het was warm, windstil weer. Ik kon niet goed slapen en ineens hoorde ik een geluid van iets naderen. Alhoewel ik nog nooit een zunami heb meegemaakt, kwam dat wel bij mij over. Het geluid werd steeds sterker en ineens, als een enorme klap sloeg de muur van wind tegen ons huis. Alle papieren op mijn buro vlogen door m'n kamertje. Snel het raam dicht gedaan. Daarna bleven we nog dagen Bora hebben. Er koud werd het niet, met een graadje of 20. Maar door de wind toch maats warmers aangetrokken. Het is nu weer korte broekenweer en gezien de voorspellingen blijft dit een hele week zo.
Barbara is vanmorgen naar het gemeentehuis gegaan om verschillende belastingen te betalen. Ook heeft zij haar beklag gedaan dat de waterauto, die ons voorziet van drinkwater, niet meer via de noordkant onze straat binnen kon komen, omdat een doorgedraaide Kroaat die boven zijn grondstuk heeft met daarop een fundament dat er al jaren staat een muur gemaakt heeft aan onze straatzijde. Met mijn Hyundai, heb ik links en rechts slechts 20 cm. over. Dus de straat is niet breder dan twee en een halve meter.
Barbara werd vriedelijk behandeld en in het kantoortje van de openbare planning gelaten. Op de grote kaart moest zij het probleem aanwijzen.
"AH"was de opmerking, ten teken dat de ambtenaar het begrepen had. Barbara had al het fisioen voor ogen dat een buldozer zou komen om het muurtje te effenen. Daar waren ze enige jaren geleden ook goed in, toen in enkele weken tientallen huizen werden afgebroken, die dichter van 70 meter van de waterlijn stonden. Maar kennelijk zijn ze niet zo agressief meer en kreeg Barbara slechts te horen:
"Daar kunnen we niets aan doen. De eigenaar staat in zijn recht"Leve de democratie eh sorry burocratie.
Maar ja, wat zijn dat voor problemen als je in de wereld kijkt, De USA waar het uit de hand loop door racisme, Turkijke, waar een tweede Hitler aan de macht is, terwijl heel Europa en de Navo schaapachtig toekijken, hoe hij de ene bedreiging na de andere uitroept en het kleine beetje democratie dat er was, letterlijk en figuurlijk ook nog om zeep helpt.
En maar blijven ontkennen dat er 100 jaar geleden geen volkerenmoord heeft plaatsgevonden.
Ja en dan in Frankrijk de ene aanslag na de andere.
We mogen dankbaar zijn dat wij hiervan verschoond blijven, maar wie is daarvan zeker in deze tijd.
In ieder geval worden ineens kleine ergelijkheid nog onbelangrijker.
En kan ik genieten van af en toe een mooie foto b.v. uit mijn Tukkerland, of van mooie bloemen die voorbij komen, of regelmatig iemand die haar motor vereerd, alsof daar magische krachten vanuit gaan.

Geniet van elke dag die ons in gezondheid en geluk wordt gegeven en deel dit geluk met anderen die zich soms niet zo gelukkig voelen, door eenzaamheid, verdriet, of andere oorzaken.

Twee batterijen die beiden nog half vol (of half leeg) zijn, werken samen nog een beetje om een lampje te laten branden.
Een geheel gevulde batterij, samen met een totaal lege, die daardoor defect is geraakt, krijgen dat lampje niet aan het branden.


Dit was het dan weer.
Groeten vanaf het eiland Vir in Kroatie en tot een volgende keer.


Het eiland Vir in Kroatië Tmin Tmax wind
Sunday
24.07.2016.
23 °C
73 °F
29 °C
84 °F

Gardenview, Site VI, nummer 28, Vir, Kroatië.

Het is 12.00 uur, half bewolkt en een met vlagen stevige wind uit het noord-oosten (Bora). De temperatuur is: 29,1 gr. C. We wachten op gasten vanuit Nederland. De afgelopen dagen was het behoorlijk druk op de autowegen in Kroatë. Gisteravond zijn we uit eten geweest en toen bleek al dat de drukte als vanouds is. In de winter wonen op het eiland 6000 mensen en in het hoogseizoen het 10 voudige, dus 60.000 en dat is een beetje veel voor de infrastructuur op het eiland. Maar het is niet anders. Veel mensen moeten van het toerisme leven.

Ja en dan horen en zien op de tv, de nieuwsberichten en bij het zien van Erdogan tijdens een toespraak, moest ik ineens aan een andere man denken die met dezelfde woorden sprak, welke woorden door zijn aanhang ook in daden werden omgezet. Door de overeenkomsten, begin ik me soms zorgen te maken.


Wat drijft de mens om achter één man aan te lopen,
die schreeuwt met holle woorden alsof hij de wereld kan kopen.
Door de eeuwen zijn er zo velen geweest met hun waarheid in de mond.
Juichende de straat op, gewapend met vlaggen, maar niemand die hem verstond.
Hij alleen verkondigt de waarheid en anders denkenden weg er mee, sla ze verrot.
Een zo begint er weer een strijd, de wereld is kapot.
Mensen die democratisch wil leven en ook anderen daartoe het recht willen geven,
worden niet meer gehoord, want hun stem laat de aarde niet beven.
Totdat de schreeuwers zijn uitgeraasd en de tiran is verdreven.
Dan kunnen wij weer verder gaan om als mensen naast elkaar te leven.
De schreeuwers, met bloed aan hun handen, kijken dan verwilderd om zich heen.
Hun geschreeuw: “Wir haben es nicht gewust!“ gaat me dan weer door merg en been.

 
                                                                                    gejo