Het is woensdag 20 juni 2018, 15.00 uur. Strak blauwe hemel, weinig wind. De temperatuur op dit moment 30 graden.
We zijn gisteren terug gekomen vanuit de binnenlanden van Kroatie (Ozaljski Novaki) 14 dagen daarvoor waren we daar en konden aanschouwen hoe alles om het huis door de buurman was gemaaid.

Normaal is dat minstens 2 dagen werk en als het ontzettend warm is wel drie dagen. Dit jaar is er ontzettend veel fruit in onze tuin. En dan te bedenken dat bijna alle bomen in onze tuin uit pitten zijn gegroeid:

  

Allereerst zijn dat de pruimen, een klein soort dat slive genoemd wordt. Daar wordt slicovic van gemaakt, de nationale sterke drank van Kroatie. Rechts daarvan de perzikken. Een boom zit zo vol dat ik een tak heb moeten ondersteunen.

Dan voor het eerst veel kersen van omze eigen twee bomen, die ook opgekreekt zijn uit kersenpitten. Het gaat hier om de z.g. "sauerkirschen", die uitstekend geschikt zijn om ze in sterk water te laten rusten:

 

Zo ziet het er dan uit. De kersen met suiker in het glas in de zon zetten. Later bleek dat de zaak hevig begon te gisten. Dit proces afgebroken, door er een rijkelijke hoeveelheid rakija bij te doen, dat nog voorradig is in onze wijnkelder en desstijd nog gebrand is door de moeder van Barbara..

De walnootboom, die ook uit een walnoot is opgekweekt, is nu 4 jaar oud, maar dat zal nog wel even duren voordat daar noten aan komen.

Een van de oude pruimenbomen is door het gewicht van de vele pruimen gescheurd. Een gedeelte blijft nog groen, dus met het omzagen toch maar even wachten totdat alle pruimen geoogst zijn. Die oogst zal medio augustus zijn, alhoewel het er op lijkt dat het dit jaar vroeger gaat gebeuren.
Ondanks dat de oude appelbomen weinig eetbare appels geeft, omdat er te veel aan zitten en ze daarom klein blijven, is het toch een imposant gezicht, die, door de jaren heen gevormde bomen.


Antenneperikkelen.....

Al een aantal jaren had ik dit antennetje in Novaki op zolder liggen en had er later ook nog een rotorretje bij gekocht. Dit is een antenne voor de twee meterband. (144-146 mHz) Ik heb een aantal jaren geleden eens een test gedaan met een eigen gemaakte antenne en vanaf deze lokatie, dat eigenlijk een berg is met een hoogte van 350 meter, heb ik prachtigge vergezichten richting oosten en zuidoosten. Dit is ook de enige lokatie waar ik dit systeem gebruiken kan, omdat ik in Oostenrijk te veel tegenwerking zal krijgen om zoiets op het dat te zetten en hier in Vir is het ook bijna onmogelijk. Ik had hier de beschikking over een steigerpijp met een lengte van 6 meter. Maar al met al toch een flink gewicht om dit te laten zakken. Mijn buurman Mirko, die aannemer is maakt nu voor mij een kantelsysteem, zodat ik na behoefte de mast kan laten zakken en er dan aan werken kan.


De onderste ser is de Sommerkamp FT 225RD, waarmee ik onder andere ook in SSB mee kan werken. Afgelopen weekend was er een klein vermogen wedstrijd (QRP contest) en ik heb daarmee verschillende stations gewerkt richting de Hongaarse grens en zelfs eenje een 150 kilometer achter Boedapest. Dat is van hier toch nog een redelijke afstand.

Dit is een uitzicht vanaf mijn lokatie richting noord-oost. De bergen op de achtergrond, dat zijn de Zamoborska Gorje met een enkele piek boven de 1000 meter. Daarachter ligt Slovenie. Op de voorgrond zie je de bomen met witte pluimen. Dat zijn de tamme kastanjes, in volle bloei. Die bloei duurt maar heel kort, van 1 tot 2 weken.

Omdat ik toch weer ben over gegaan in techniek, mijn excuses daarvoor en bij deze een roosje uit eigen tuin: