St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Zaterdag
18.05.2016.
0 °C
32°F
11 °C
52 °F
Het eiland Vir in Kroatie. Tmin Tmax wind
Zaterdag
18.05.2016.
11 °C
52°F
18 °C
64 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (16.20 uur)
Daar zijn we weer. Terug in St. Johann in Tirol. We zijn vier weken in Nederland geweest en toch hebben we niet alle bezoeken afgelegd, die we gepland hadden. Voor hen die het aan gaat. Excuses. Wees niet boos. We zijn ook maar mensen. Niet alleen bezoeken komen om de hoek kijken, maar ook onderhoud van de caravan en het tuintje. tevens hebben we in de caravan een nieuw bankstel gekocht. Om de oude te verwijderen, moesten we deze geheel slopen. De dagen vlogen voorbij. Sommige bezoeken waren langer en andere maar héél kort. Té kort naar mijn gevoel. Maar zo is het leven. Een dag is niets, een uur al helemaal niet.
Op dit moment is het prachtig weer in Tirol. In de schaduw 18,5 gr. C. bij een matig windje uit het westen.
Om meer ruimte te maken heb ik in de Kringloopwinkel van Groenlo een desktop PC gekocht. Ik had hier een grote kast staan, die nog steeds goed werkte maar on der XP. Ik zocht een pc met rs232 poorten voor het aansluiten van amateur randaparatuur. Op de nieuwe pc´s zit dat er niet meer op.
Ik moet administratief ook nog aan de slag. o.a. met de belastingpapieren. Ik had kort voor ons vertrek de gegevens gekregen voor mijn DIGI-ID.
Ik ga nu even verder met de overige werkzaamheden. Barbara is druk met de was en is nu even aan de wandel met haar jongste dochter Sandra.

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Zondag
22.05.2016.
8 °C
46°F
20 °C
68 °F
 
Het eiland Vir in kroatie Tmin Tmax wind
Zondag
22.05.2016.
12 °C
54°F
21 °C
70 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol. (10.00 uur)
Het is 10.30 uur, onbewolkt, windstil weer. De temperatuur is al 22,7 graden in de schaduw. Vandaag verwachten we tot 30 graden. Dus dat belooft wat. Gisteren was ook een prachtige dag met maxima van 25 graden. De dag daarvoor, dus vrijdag hebben we de kachel aan gehad. Morgen komt er weer even wat koude op ons af, maar daarna gaan de temperaturen wat stabiler richting zomer. Gistermiddag hebben we gegrillt bij de dochter Petra en haar man Heli. Ze hebben een klein volkstuintje bij hun woning, met een zeer gezellig zitje. Als je daar bent kun je jezelf niet voorstellen dat je slechts enige honderden meter van het centrum verwijderd bent. De kerktoren is over de afschutting, van het zitje, net nog te zien en als de klokken beginnen te slaan, weet je zeker dat je niet ver van de kerk verwijderd bent.

Belasting:
Verbazingwekkend hoe de ambtenaren in Nederland, maar ook met name in Brussel hun best doen om het rustige leven van een pensionist te verstoren.
Aafgelopen donderdag ben ik vol goede moed begonnen om online mijn belastingpapieren in te vullen. Er kon niets meer misgaan. Ik heb inmiddels mijn, voor het jaar 2015, verplichte DIGIID. Alle gegevens liggen naast me. Geen aftrekposten of andere bijzonderheden. Dus een fluitje van een cent zou je zeggen.
Tot ik de vraag moest beantwoorden of 90% of meer van mijn inkomen in Nederland belast is. Ha nutuurlijk. 100% van mijn inkomen komt uit Nederland en is daar belast. Dus knopje ja ingedrukt:
Dan lees ik: "U bent een gekwalificeerde buitenlands belastingplichtige". Ik kreeg angst. Moet ik nu de gevangenis in of zo? Het klinkt voor mij in ieder geval zoals een "gekwalificeerde inbraak".  Ik lees dan verder en nu blijkt dat ik bij de belastingdienst in mijn woonland een belastingverklaring op moet halen, waaruit blijkt wat mijn inkomens in Oostenrijk zijn. Ik moet in dit geval naar Kitzbühel rijden. Dit formulier moet ik dan opsturen naar onze belastingdienst.

Eerst maar even bellen naar de "belastingdienst buitenland" in Heerlen om mijn ongenoegen te uiten. Ik vertel de telefonist dat de hele aangifte digitaal gaat. Nu zelfs met een DIGIID en dat er nu toch weer een papier nagestuurd moet worden. Natuurlijk krijg je antwoorden zoals: "Als u dat veranderd wilt hebben moet u maar een brief naar onze regering sturen enzovoort. Van tevoren wist ik ook wel dat de, op dergelijke telefoontjes getrainde man, daar niets aan kon doen en alleen maar, net als een robot, standaard antwoorden gaf.
Vervolgens gebeld naar het Finanzambt in Kitzbühel. Ik kreeg daar als antwoord dat ik een E9 formulier van hun site kon downloaden en deze in kon vullen. Dit heb ik gedaan. Het zijn 2 A4-tjes, waar je o.a. op kunt geven hoeveel ik in Oostenrijk heb verdiend. Nul Euro dus, dacht ik.
Afijn, maar weer verder met de aanfifte. Ik ben klaar en moet 324 Euro bijbetalen. Eigenlijk net als andere jaren. Ik heb geen aftrekposten, en dan krijg je dat. Toch viel het mij op dat de rubriek "sparen en beleggen" niet in de aangifte voorkomt. Wat raar! Nog eens gekeken en eens op internet gesnuffeld, maar ik kon hier geen informatie over vinden.

Nu nog maar eens met de belastingdienst buitenland gebeld, maar deze keer sloeg wel een vriedelijker toon aan. Die mensen kunnen er ook niets aan doen. Gelukkig dat alles via skype kan, anders lopen de gesprekskosten ook nog op, want je moet altijd wel even een lange tijd wachten. Eindelijk iemand aan de lijn:
"Ja, hallo. Ik heb een vraag. Ik kan de rubriek sparen eb beleggen niet in de vragenlijst vinden. Kunt u mij helpen?"
"Eh, momentje. Ik verbind u door met iemand die daar verstand van heeft".
Dan krijg ik idemand anders aan de telefoon.
Bel. "Hallo, waar kan ik u meer van dienst zijn?"
Ik:   "Ja, hallo. Ik kan de rubriek Sparen en beleggen in het formulier aangifte 2015 buitenland niet vinden"
Bel: "Dat klopt. Dat staat er niet meer in. U dient dit op te geven aan de belastingdienst in uw woonland".
Ik:   "Ja, maar al mijn geld staat op de rekening van de Rabobank in Nederland".
Bel: "Dat maakt niets uit. Toch gaat de belastingdienst in uw woonland daarover!"
Ik:   "Dat is raar. Mijn onroerende goederen, zoals het flatje in oostenrijk, dien ik in Nederland op te geven en de spaarcentjes in 
        Oostenrijk?"
Bel: "Precies. Zo is het".
Ik vraag nog één keer een bevestiging, of ik het allemaal goed begrepen heb. Daaruit bleek dat mijn opnamesysteem, via mijn oren, naar mijn hersenen, kennelijk goed had gewerkt.
Nog even onder de indruk van deze, voor mij zeer kromme regeling, blijf ik kalm en groet hem en wens hem nog een fijn weekend.
Er zit nu niets anders meer op dat maandag toch naar Kitzbühel te gaan om daar info op te vragen. Ik neem de door mij ingevulde papieren wel mee.
Hoe was de spreuk van de belastingdienst ook al weer?

"Makkelijker kunnen we het niet maken, maar wel moeilijker" Of is die tekst niet juist. Laat ook maar zitten.

 
Ik stopte even met het verder invullen en ben de trap van ons flat opgelopen. Niet om op deze wijze af te reageren, maar daar woont Aad, een Nederlandse buurman met zij Tiroolse vrouw Edith. Onder het genot van een paar biertjes, die een dergelijk lekkere temperatuur hadden, dat ik dat ik vanzelf weer een "cooldown" fase inging. Dus dit bleek een zeer goede therapie te zijn.

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Maandag
23.05.2016.
0 °C
32°F
9 °C
48 °F
Het eiland Vir in Kroatie Tmin Tmax wind
Ponedjeljak
23.05.2016.
13 °C
55°F
21 °C
70 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (12.00 uur)
Het is 12.20 uur, zwaar bewolkt en frisse wind uit het noordwesten. De temperatuur op dit moment 16.0 gr. C. Gisteren hadden we 28 graden en de temperatuur bleef tot in de kleine uurtjes boven de 20 graden. Vanaf vandaag komt er een behoorlijke dit met sneeuwval vanaf 1200 meter.

Belasting:
Vanmorgen om 08.30 uur, vol goede moed met de, door mij ingevulde E9 formulieren naar het Finanzambt in Kitzbühel gegaan. Ik was direct aan de beurt. De man achter de balie vroeg of hij mij helpen kon. Nadat ik hem het een en ander had uitgelegd en hem vervolgens vol trots, de door mij ingevulde papieren overhandigde, deelde de man mij mede dat ik de verkeerde papieren had. "Dit is toch een E9 formulier, zoals mij per telefoon door het Ambt was medegedeeld?" was mijn opmerking. "Jah, dat klopt wel maar dit is het Oostenrijkse formulier. U moet het formulier van uw belastingdienst in nederland invullen". Ik moet zeggen de man man was zeer hulpbereid en je kon merken dat ik niet de enige Nederlander ben, die dezelfde zware weg naar het Finanzambt moest gaan. Daarna vroeg ik wat ik voor de Oostenrijkse staat aan inkomens op moest geven, omdat mijn vrouw en ik in Oostenrijk geen inkomen hebben. de man keek even in de computer en zei: "Jazeker. U en uw vrouw hebben hier inkomen". Ik schrok en dacht: "Wat heb ik gemist?" Dan vervolgt de man: "Twee euro twee en dertig, heeft uw vrouw aan renteinkomen in 2015 gehad."
Ik deelde de man mede dat je in Oostenrijk tot 500 Euro rente niet op hoeft te geven en ik op 90 Euro en nog een paar centjes kom. "Ja, dat klopt" zegt de man, "Je moet zelf weten of je dat opgeeft".
Dan ga ik even op de emotionele toer met hem:
"De belastingdienst in Nederland wil alles weten. Hoeveel mijn flat waard is, hoeveel ons appartementje in Kroatie waard is. Alleen de rente van ons geld op de bank moet ik in Oostenrijk opgeven. Dat is toch raar?"
De man haalt zijn schouders op en zegt:
"Ik ben ambtenaar en wat ik daarvan vind, houd ik voor me".
Ik dacht even na en ik moet de man gelijk geven. Hij doet gewoon zijn werk, zonder verder vragen te stellen. Dan kom je waarschijnlijk het verst. Ik had ik mijn leven ook vaker mijn snavel moeten houden......

Verkiezing voor de Bundespresident.
Ik mocht in dit geval niet stemmen. Ik woon wel in Oostenrijk, maar ben geen Staatsburger van Oostenrijk. Alhoewel ik ik mij bijzonder voor de binnenlandse politiek interesseer. Er zijn er zelfs die mij vragen op wie ze het beste kunnen stemmen.
Mijn buurman, een Turk, die nauwelijks Duits kan spreken, mag wel stemmen. Hij heeft zowel de Turkse als de Oostenrijkse nationaliteit. Het is zinloos om hierover te discusieren, want daar qwordt je alleen deprie van.
We hadden de keuze tussen Van der Bellen, een man die van de Groenen komt (Groen links.) en Hofer die van de FPÖ is.
Van der Bellen deelde in het begin van de campagne reeds mede dat hij niet als een "groene" gezien wilde worden, maar als een Bundespresident voor alle Oostenrijkers met een open blik naar Europa kijkt, wetende dat Oostenrijk, zonder de EU ook niet kan bestaan.
Hofer verkodigd: "De Oostenrijkers eerst!" De EU is daar ondergeschikt aan. Het terugdringen van de buitenlanders.
Op dit moment staat het 50% tot 50% . Pas vanavond is alles zeker. Het is een nek aan nek race. Ik hoop dat Van der bellen wint, anders moet ik weer de achterban van Hofer, al handenklappend, aanhoren met de leus:
"Österreich...Österreich.....Österreich."
Klinkt een beetje als Wilders eens gevraagd had of er meer of minder marokkanen moeten zijn.
Minder .....minder....mider......
Beide zaken komen mijns inziens op hetzelfde neer...

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Srijeda
25.05.2016.
0 °C
32°F
14 °C
57 °F
Het eiland Vir in Kroatie Tmin Tmax wind
Srijeda
25.05.2016.
13 °C
55°F
19 °C
66 °F

Aktuele streeetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (11.00 uur)

Het is 19.30 uur. De zon liet zich in de loop van de middag steeds meer zien met een temperatuur van maximaal 22 graden in de schaduw. Dus niet zo negatief als de weersvoorspelling bovenaan de dag van vandaag.
Barbara heeft de meeste zaken alweer bij elkaar gepakt. Mijn bezoek aan de controlerend geneesheer ook weer achter de rug. De belastingpapiertjes ingevuld met stempels en handtekeningen van het Finanzambt. Ze deden boven verwachting soepel door alles direct te regelen. Een, verder niet ingevuld, formulier met onderschrift. Hopen dat het nu goed is. Beter kan ik het niet maken en ook niet eenvoudiger.
Ik hoef voor de Oostenrijkse belasting alleen maar de rente op te geven van de bankrekeningen. En als de rent beneden de 500 Euro blijft, hoef je zelfs hiervan geen aangifte te doen. Denk niet dat ze je hier niet in de gaten houden. Van Barbara konden ze in de computer aflezen dat ze € 2,33 rente over het jaar 2015 heeft genoten. Voor mij is het dus een stuk gemakkelijker geworden.


Gisteravond naar Pauw gekeken. Waar het over ging dat Sivania Simons via de media bedreigd zou worden. Zeker zullen er veel verfoeilijke woorden zijn geuit. Dat is al langer zo sinds zij de zwarte Pieten uit Nederland terug wil drijven naar hun thuisland Spanje en Sinterklaas alleen zijn werk wil laten doen. Natuurlijk kan hij volgens haar wel beschikken over surogaat Pieten. Maar een man van meer dan 100 jaar oud zijn Pieten afnemen? Discriminatie noemt zij dat. Ik noem het van haar kant weinig inlevingsgevoel voor de toch al karige Nederlandse tradities.

Toen hoorde ik over de politieke partij "Denk" waar zij lid van geworden is. Ik heb de site opgezocht. Tuhanan KUZU is de politiek leider. Na e.e.a. op hun site gelezen te hebben denk dat ik maar overstag ga. Ze hebben gelijk!. Zo heb ik het altijd gewild.
Bovenaan hun site staat:

"Een verdraagzame samenleving, waarin wij elkaar accepteren en ons verzetten tegen de dubbele maat.

Precies, volkomen mee eens. Waarom kan ik maar één nationaliteit krijgen, dus maar één paspoort en Turken en Marokkanen twee? Dat vind ik met een dubbele maat meten.

Naast mij woont een jonge Turkse familie. Zij spreekt Duits (Tirools) en hij bijna alleen Turks. Ze kijken ook geen Oostenrijkse of Duitstalige TV. (De schotel staat gericht op Türksat) Ze praten onderling alleen Turks en tegen hun kind ook.
Als zij in Nederland zouden wonen, zouden ze zeker op "Denk" stemmen, omdat ze zerlf dan niet na hoeven te denken over hun situatie in hun woonland.
Dus mensen van Buitenlandse komaf, verenigt u in de partij "Denk". Alleen wat wordt de voertaal tijdens de jaarvergaderingen, want de kiezers van die partij willen toch wel iets verstaan?

Vrijdag gaan we weer een stuk zuidelijker, lekker van de zon genieten.Het eiland Vir in Kroatië Tmin Tmax vjetar
Petak
27.05.2016.
16 °C
61°F
22 °C
72 °F

Actuele gardenview, Site VI, nummer 28 Vir, Kroatië/ (10.00 uur)
Het is 23.59 uur, dus het kan nog net. Inmiddels zijn we alweer een dag op ons eiland. Natuurlijk veel werk, met name in de tuin, om weer wat bewegingsvrijheid te krijgen.
De afgelopen winter schijnt zeer mild te zijn geweest, want onze bouqainville bloeit volop. Ook de twee citroenboompjes staan vol in de bloei en dragen reeds vruchtjes. Eén grote groene citroen hangt er nog aan. Kennelijk heeft iemand de overige citroenen geoogst. Het zij zo.

Ik heb in totaal 38 bladeren van de twee Washingtoniapalmen geoogst. De palmen worden ieder jaar hoger en ik ieder jaar ouder. Ik denk dat de palmen het uiteindelijk wel gaan winnen en dat ik niet meer in staat ben op er de schaar in te zetten. Verder heb er je aan de bladeren niets. Je kunt het alleen naar de vuilnis brengen. Tussen de palmen stond één van de citroenboompjes in het nauw, maar die heeft vanaf vandaag weer een beter leven. Voor het eerst bloeien ook onze kiwi's. Ben benieuwd of het wat wordt, want we hebben slechts twee boompjes, of klimplanten, hoe je ze ook noemen wilt. Je hebt in ieder geval een vrouwelijke en mannelijk nodig.

Dit is een opname van het terras, voor het snoeiwerk.
Ook de flessenborstelboom, is enorm gegroeid en is net bij het afbloeien.

Morgen gaan we het iets rustiger aan doen.
Ik groet u allen en wens u een heel fijne nachtrust toe vanaf het eiland Vir.


Het eiland Vir in Kroatië Tmin Tmax wind
Dinsdag
31.05.2016.
16 °C
61 °F
22 °C
72 °F

Aktuele gardenview, Site VI, nummer 28, Vir, Kroatie (12.00 uur)

Het is 20.15 uur, zojuist is er bewolking beinnegetrokken vanuit het westen. Het is windstil bij een temperatuur van 22,6 graden.
Ik had op Facebook een foto geplaatst van een muur, met als commentaar een vraagteken.
Ik zal de muur hier ook plaatsen met wat uitleg.

Aan de noordzijde van ons straatje (ulica) is iemand begonnen met de bouw. Hij heeft een enorm terrein gekocht, met daarop een tijdelijk caravan als arbeidsonderkomen. Het eerste wat de man (Ik weet zeker dat het een Kroaat is) gedaan heeft om zijn recht te halen en het bemeten grond stuk op het kritische punt alvast af te bakenen. De muur staat nu midden op één van de sporen waar we vroeger met de auto over reden. Als je nu van de hoofdweg, die zelf ook al niet te breed is, onze straat inrijdt, kan ik met mijn , toch niet te lange auto er net inkomen. Je moet wel goed oppassen, anders raak je één van de muren. We gaan nu maar via de andere ingang naar binnen dat gaat ook. Wat de man bezielt om zoiets te doen. Het wordt uitgelegd als "Je recht halen".

Eerst wilde ik nog naar de gemeente gaan om mijn beklag te doen, maar alle kroaten in onze straat zijn boos over het plaatsen van de muur, maar niemand doet zijn beklag, met als excuur: "Het helpt toch niet" Eén buurman zei tegen mij: "Dat heb je nu van democratie. Iedereen doet wat hem goed dunkt". Ik maakte hem duidelijk dat dit geen democratie, waar hij het over heeft, maar anerchie.

Zo m'n hart weer gelucht, nu gaan we weer over naar de mooiere dingen in het leven.
Bijvoorbeeld het gras op het eiland, dat in bloei staat met stengels van anderhalve meter. Dit is alleen het geval als er voldoende neerslag is gevallen.


Of deze mooie bloem in onze tuin:


Voor hen die lange tijd niet bij ons geweest zijn. De weg naar het strand is nu bewoond. Er staan de prachtigste huizen en zo te zien zal het strand ook wel verbeteren, want ik kan me niet voorstellen dat je daar een huis van 4 ton koopt en geen mooi strand wil hebben.