St. Johann in Tirol Tmin Tmax Wind
Dinsdag
06.10.2015.
7 °C 
45°F
16 °C 
61 °F

Ja lieve mensen. Daar zijn we dan weer. Na vier en een halfe maand niet thuis te zijn geweest. Zijn we weer neegestreken in ons flatje. Weer moeten we zeggen dat de tijd wel heel snel is verstreken. Veel bijzonder leuke dingen meegemaakt, maar daar horen ook weer veel minder leukere zaken bij. Zo is het leven van een mens. We onthouden die mooie momenten, zoals het bezoek van onze kinderen en kleinkinderen in Vir. Gejo heeft goede herinneringen aan de twee en een halve week Nederland. Die dit jaar toch in het teken stonden van kinderen bezoeken. Het is toch altijd veel reizen. Van Novaki in Noord Kroatie naar nederland en weer terug en dan weer naar Oostenrijk. In drie weken meer dan 3200 kilometer. 
De laatste week in Novaki hebben we achter in de tuin, een bossage, die inmiddels met de jaren meer dan 2 meter breed was geworden. z´n plaats gewezen en duidelijk gemaakt dat wij nog steeds de baas zijn.
 
Dat we inmiddels weer een prachtige stapel hebben om in het voorjaar te verbranden moge duidelijk zijn. We staan het graag af voor de paasvuren in Nederland. Het moet dan wel zelf opgehaald worden. We brengen het niet.
Eens een kijkje nemen in dit gebied is echt niet zo verkeerd hoor?
    Tmin Tmax wind
Zondag
11.10.2015.
1 °C 
34°F
7 °C 
45 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol. (12.30  uur)
Zo de eerste week in Tirol zit er ook weer op. Vandaag is het zwaar bewolkt met een windje uit noordelijke richtingen. De temperatuur is 12,9 graden C.
Gisteravond zijn we naar de bijeenkomst van de zendamateurs in het Fliegerstübrl geweest. Was weer gezellig, maar er wordt weinig of helemaal niet over onze hobby gesproken. Eten en drinken en gezellig kletsen staan hoog in het vaandel. Met name de vrouwen, die door zendamateurs over de hele werels XYL´s genoemd worden, hebben elkaar altijd veel te vertellen.
Afgelopen week heb ik eerst plaats gemaakt in mijn kamertje, want er zijn weer drie radio´s bijgekomen. Maar weer eens een hoop andere zaken weggedaan. Toch wordt mijn kamertje echt te klein. 

Ik zal weer verslag doen van de reparaties en andere bevindingen van deze radio´s in mijn dagboek te vermelden. Voor mij is het net een avontuur. Spannend of je radio´s, die eigenlijk rijp zijn voor de vuilnisbam, weer aan de praat te krijgen. Daarbij bedoel ik o.a. de radio die in ik Kroatie heb gekregen en waar ik op ons eiland al een begin mee heb gemaakt. De radio´s op de foto werken allemaal, maar moeten een onderhoudsbeurt krijgen. Als eerste maak ik een buizen (radiolampen) tester, om er zeker van te zijn dat deze in orde zijn.

St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Vrijdag
16.10.2015.
-1 °C 
30°F
2 °C 
36 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (12.00 uur)

Het is 13.00 uur, zwaar bewolkt, windstil, bij een temperatuur van 7,8 gr. C.
Het is al weer 10 dagen geleden dat ik wat in mijn dagboek geschreven heb. Ben een beetje uit mijn ritme. Vergeet af en toe een cholestorolpilletje en heel af en toe een bloeddruktabletje. Enige dagen geleden elke dag genoten van het mooie weer. Zoals afgelopen maandag, wandelen in t-shirt bij een graad of 18, maar in de zon heerlijk warm. Vanaf woensdag ging het bergafwaarts met het weer. Ik bekijk het als bergafwaarts, maar het Tiroler bedrijfsleven zien de temperatuurdaling als een goede start voor het seizoen. In de hoger gelegen delen van Tirol, was er al weer een sneeuwkettingplicht. In het dal is alles nog groen en we hebben de bergtoppen door de bewolking al dagen niet gezien.

Een prachtig gezicht deze week was de bewoling die over de het Wilde Kaisergebergte naar beneden krulde. Vergelijkbaar met de bewolking op het Velebitgebergte in Kroatie, waar dan de beruchte Borawind ontstaat. In dit geval alleen een koude noorden wind. Hier is is meestal windstil. Tegen een uur of drie in de middag ontstaat er vaak een wind uit de richting van Kössen, die om het Kaisergebergte zijn weg zoekt. Eigenlijk heb je heer veel microklimatische omstandigheden.
Zagreb lag eergisteren al onder de sneeuw. Een foto van onze buren uit Vir, Daniel en Josipa, die in Zagreb wonen, geplukt van hun facebooksite:

Josipa met haar dochter en het hondje Bela (= wit )
Bij het zien van die sneeuw, moet ik er niet aan denken. Ik denk dat ik maar ga overwinteren, ergen in Zuid Portugal.

 
Op dit moment ben ik bezig met het ombouwen van mijn 40meterband tranceivertje, van analoog naar digitale afstemming. Ik wil alles in hetzelfde kastje houden en de frontplaat blijft ook bestaan. Veel hoofdbrekens kost dat. Maar de doorzetter wint.
 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind.
Vrijdag
23.10.2015.
0 °C 
32°F
9 °C 
48 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (12.00 uur)
Het is 17.40 uur, onbewolkt, windstil weer. De temperatuur voor mijn raam, dat de hele dag in de schaduw is, is het 10,6 graden. We zijn net terug van een wandeling. Begonnen werd met een dik jack, dat winterlijke temperaturen aan kan, maar uiteindelijk in de zon, was het jas uit. Prachtig wandelweer!
De hele week lekker met m´n hobby bezig geweest, vanmorgen nog naar de weekmarkt in het centrum. Het is klein, maar gezellig. De markt is eigenlijk opgezet door een nederlandse jonge vrouw, die verbonden is aan de gemeente. Het enige wat mij daar ontbreekt is een lekkere haring met uitjes (of liever nog twee) en een gemakken vis. Ik denk als je met gebakken vis begint, dat de in deeg uitgebakken producten, zoals Käsekrapfen, evenals de in St. Johann wereldberoemde "St. Johanner Würstl", al snel vergeten zullen zijn. Maar ja. Transport zal het duur maken. de vis die verkocht wordt zijn bijna allemaal lokale producten en echt duur. Als er al eens een stuk kabeljauw wordt aangeboden, is dat bijna onbetaalbaar.

Afgelopen zondag werden we door de broer van Barbara, genaamd Sepp (Josef) en zijn vrouw Barbara uitgenodigd voor een Frühstück op de "Basgeigeralm". Die alm ligt tegen de helling van de Kitzbühlerhorn, zo half tussen Oberndorf en St. Johann. We gingen eerst een stuk met de auto omhoog. We reden met Sepp en Barbara mee, want je moet wel weten welke weg je in moet slaan om boven te komen. Na geparkeerd te hebben ging het te voet verder. Het was een uur of negen en nog nevelig.
 
 
Maar al snel werden de contouren van de Kitzbühlerhorn zichtbaar.
Toen even later de zon, de nevel in het dal te boven kwam, was het een prachtig panorma met "Der Wilder kaiser" in de hoofdrol:


Waarom het de "Bassgeigeralm" genoemd wordt?

Heerlijk ontbijt. Uiteindelijk veel te veel gegeten. Maar met een zware buik, loop je sneller naar beneden, denk ik maar.
 
Op de terugweg was de nevel weg en konden we zelfs de berglandweg in St. Johann in Tirol zien. Bij de auto omgoog kijkende tussen de weilanden, ligt ons flatje.

Tot slot nog een mooie tekst, op de deur van de Amhütte:
Voor hen die het niert kunnen vertalen:

Grüss Gott
Lieve mensen
Neemt een beetje tijd,
want hier in de hoogte
loopt je niets weg
Daar kun je eten en drinken
in gemoedelijke rust!

En zo is het ook. Over niet al te lange tijd zijn er weer de mensen op de lange latten, die voorbij komen flitsen of ook even stoppen voor een hapje en een drankje.

 
St.Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Vrijdag
30.10.2015.
13 °C
55°F
17 °C
63 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (14.30 uur)
Het is 16.20 uur, onbewolkt, windstil. We liggen op dit moment al wel helemaal in de schaduw. De zon gaat met rasse schreden terug en is achter het flat naast ons verdwenen. De temperatuur op dit moment 11 graden C. Inmiddels is er een nieuwe cumputer in gebruik. Altijd een hele klus. De oude met het Vistasysteem, schakelde ik op een avond gewoon uit en de volgende dag niets meer. Geen enkel signaal op de monitor. Het ledje, ten teken dat de harde schijf in gebruik is, brandde ook niet. Er stond wel spanning op. De blowers werkten en de cd-romspeler kon ik gewoon het laatje openen en sluiten. Direcht dacht ik dat je normaal toch modet kunnen zien dat de bios opstart en er beeld op de monitior komt. De videokaart er maar eens uitgehaald en weer ingedaan. (Dit trucje had bij de pc in Krotie succces.)  Inderdaad starte de pc weer op en werkte normaal. Per abuis schakelde ik de pc met de knop op de pc uit. Daarna helemaal niets meer. Wat ik ook deed, niets hielp. Ik was al bang dat mijn informatie op de harde schijven ook verloren was gegaan. Van veel had ik wel backups gemaakt. Maar niet van alles. Zo zou ik ook betaalde programme´s verliezen, die ik online heb ingekocht. (Jawel, dat doe ik ook nog).
Enige jaren geleden stond bij de Lidl een aanbieding van een harddisk recorder, bedoeld om tv programmas mee op te nemen. Na dit gekocht te hebben, bleek de bediening zo moeilijk te zijn, dat Ik er niet uit kwam en toen stond dat zwarte kastje als sierraad naast de tv. Ik besloot dat ding eens open te schroeven en jawel een harde schijf van 500 Gb. van het nieuwere type met een dun datakabeltje. Niet zo´n ding van vroeger met flatkabel. De harde schijf van de pc daarin geprobeerd en jawel, na het, via usb aansluiten van de kast op de pc werde deze als extra harde schijf en alle info was daarop nog aanwezig.

 
De backupbatterijrij op het moederboard was nog goed. Dus alleen de mogelijkheid dat de processor of het moederboard defect was. De harde schijven er uit gehaald, evenals de voeding en nog enige nuttige zaken. Het moederboard bij de restafval en de kast als oud ijzer bij het stort. De echt oud PC, die ik eens als onderdelen van mijn zoon heb gekregen, werkt nog steeds naar behoren. Daar draait alleen mijn APRS op.
Ik werk nu met windows 10 en daar moet ik eerst nog aan wennen. Tot zover kan ik er weer mee omgaan.

Dat was weer een heel verhaal over kennelijk onbelangrijke zaken, als je in dde wereld om je heen kijkt.
De vluchtelingenstroom houdt niet op. Van enige zaken, daar kan ik mij kapot aan ergeren.
1. De Duitse regeringsleiders delen mede dat zij voor de komende tijd profijt kunnen hebben van de asielzoekers, want er zijn veel hoger opgeleiden bij, die na het leren van de Duitse taal zo aan de slag kunnen. Dat er in Duitsland nog miljoenen werklozen zijn, waar kennelijk geen papieren bij zijn, of te duur zijn, wordt daar niet bij verteld. Deze beter opgeleide Syriers zullen straks een keer, in hun eigen land echt nodig zijn om dit weer op te bouwen. Maar hoeveel gaan er van hen, na een inburgering terug? De kinderen spreken de taal niet meer en kennen de cultuur ook niet meer. In Syrie blijven alleen oudere mensen, of mensen die financieel geen mogelijkhjeid hadden om te vluchten  en lager opgeleiden over. Daar zal op den duur weer onvrede ontstaan met nieuwe oorlogen.
2. Saoudi Arabie en de overige Golfstaten nemen nauwelijks vluchtelingen op. Er zijn daar wel Syriers, maar die werken in die landen in de olieindustrie. Familieleden kunnen komen, maar hebben zij geen enkele betrokkenheid bij die landen, dan komen ze er niet in.
3. Rusland bombardeert, waardoor nog meer vluchgtelingen deze kant op komen. Zelf nemen zij niemand op. De Syriers willen niet naar Rusland, maar Poetin heeft ook niet openlijk gezegd: "De vluchtelingen zijn hier welkom!"
4. Inmiddels ruziet de Freistaat Beieren met Oostenrijk over de afhandeling van de Asylanten, willen Polen, Tsjechie, Slowakije en Hongarije geen asielzoekers opnemen. Er wil daar ook niemand naar toe.
5. Elke dag op de Duitse- en Oostenrijkse TV moeten horen dat het een schande is dat zoveel mensen onder de open hemel, met in de nacht temperaturen omstreeks het vriespunt, moeten verblijven. 
Als je ziet hoeveel werk wordt verricht door vrijwilligers, die ook niet meer weten hoe het verder moet. Asielzoekers moeten ook eens over het feit nadenken of een zo groot aantal nog wel op een fatsoenlijke manier ondergebracht kan worden. En dan bedoel ik geen onderdak in sporthallen e.d.
Wat ik hier schrijf wisten jullie al, maar ik wilde toch even mijn hart luchten. 

 
St. Johann in Tirol Tmin Tmax wind
Zaterdag
31.10.2015.
2 °C
36°F
16 °C
61 °F

Aktuele streetview, Berglandweg te St. Johann in Tirol (15.00 uur)

Het is 15.50 uur, onbewolkt, windstil weer, de helft van het dal ligt reeds, door het Wilder Kaisergebergte, in de schaduw. De temperatuur op dit moment 14.0 graden C.
Vandaag was het een heerlijk warme dag. We hebben een wandeling naar Margit, een dochter van barbara, gemaakt, die aan de voet van het Wilder Kaisergebergte woont. Heerlijk op het balkon gezeten. Zo mag het van mij wel de hele winter blijven, alhoewel veel mensen, die leven van het toerisme, mij die uitspraak niet in dank af zullen nemen. Natuurlijk is sneeuw, bij de juist donkere dagen, ook weer iets dat de wereld verlicht.

Ik kreeg vandaag een mail, om vooral tegen het associatieverdrag tussen de EU en de Oekraine stemmen. Dit met een heleboel argumenten, zoals open grenzen, het afschaffen van de visumplicht, de over ons komende golf van criminaliteit zoals drugshandel en vrouwenhandel. Terwijl het land zelf zo corrupt als de neten is.
Wil je weten wat ik stem? Ik stem vóór het associatieverdag met de Oekraine. Als het aan mij had gelegen, was er helemaal geen referendum gekomen. Wat weten wij in Nederland nu van de oekraine? Juist door onze onwetendheid hebben we in Nederland angst. Ik ken niemand hier in Tirol die zich er druk over maakt dat zo´n verdrag er komt. Het enige wat je wel eens hoort, dat de Russen wel eens boos kunnen worden en ons zullen boycotten. Dan zou men juist hier in Oostenrijk angst moeten hebben, want Oostenrijk is voor het belangrijkste gedeelte, in zijn energievoorziening, afhankelijk van gas uit Rusland. Nederland is niet afhankelijk van Russische energie, althans dat hoeft niet en Duitsland is druk bezig om minder afhankelijk te worden.

Toen de vorige president van de Oekraine het associatieverdrag met de EU niet wilde ondertekenen en aansluiting bij Rusland zocht, ontstond er onder de Oekrainse bevolking een opstand, want de meeste burgers wilden nauwere banden met Europa. Zij voelen zich "Europees". Alleen in het oosten van het land en een strook tussen Moldavie en de Oekraine is pro-Russisch. Annexatie van de Krim deed het Europeese gevoel alleen maar versterken.
En juist in Kiev stonden een aantal regeringsleiders uit Europa, onderwie eentje uit Nederland, (Van Balen) die zelf uitriep. "Wij zullen jullie als Europa ondersteunen en niet laten vallen!"

Wat moet het gewone Oekrainse volk denken van Nederland, dat nu, twee jaren later van deze uitspraken, niets meer over is en diezelfde Nederlanders het meerendeel van het Oekrainse volk in de stront laten zakken door "nee" te stemmen op een associatieverdrag.
Bang zijn dat de Oekrainers zonder visum Europa zullen overvallen? Misschien komt het er nog wel eens van dat de Oekrainers, net als de Syriers, op de vlucht slaan, omdat ze de vrijheden in de Oekraine niet meer vinden als Poetin het land klein heeft gekregen! Politieke vluchtelingen........Zij die niet willen leven onder de druk van het regiem in Rusland.
Ik hoop dat ik binnenkort weer eens leukere dingen kan schrijven......