Het eiland Vir in Kroatie Tmin Tmax wind
Dinsdag
06.09.2016.
19 °C
66 °F
24 °C
75 °F

Onze appartementjes op 6 september 2016 (11.30 uur)
Het is 11.50 uur. We zitten nog in een uitloper van een depressie, (Adriadepressie, brengt in de wintermaanden zeer veel sneeuw in Karinthie en Zuid Tirol) Deze depressie bracht ons gisteren meer dan 50mm regen. Welkom voor de tuin. De afgelopen augustusmaand slechts één keer 40 mm en een keer 16 mm. De andere buitjes waren niet de moeite waard.De temperatuur: 22,2 graden, bij een stevige noorden wind. Voor de komende week wordt er weer warmer weer aangegevern.
Op Facebook heb ik al over de lekkage geschreven en dat juist kort voordat er gasten komen. Je zit dan wel met je handen in de haar en het valt mij op, nu ik ouder wordt, dat ik het me nog meer aantrek. O.a. had ik angst om tegelels van de badkamermuur te verwijderen. Ik heb dit maar over geleten aan iemand, die hier niets anders doet. De ravage die achterbleef na het repareren van de waterleiding, moest ik natuurlijk zelf weer in orde maken. Gelukkig is alles nu weer in orde. en kunnen de gasten, die morgen voor drie weken komen, gebruik maken van alle voorzieningen in het appartement.

Ik heb de laatste tijd heel weinig geschreven. het viel mij op dat ik verviel in politiek geneuzel, waar niemand echt iets aan heeft. Veel positiefs kwam daarr uit mijn schrijven niet naar voren. Ik heb lang zitten denken wat ik zou doen. helemaal stoppen of niet? Op Facebook kun je ook zo je verhaal kwijt, met foto's etc.

Toen ik zo in m'n eentje op het terras zat en terug dacht aan 10 jaar geleden, toen wij voor het eerst ons appartementje betrokken en de eerste zomer, met onze campingspulletjes, zoals een keukentje, leefden, is er toch veel veranderd. De natuur om ons heen veranderde omdat het drukker werd. In het begin kwam je nog wel eens een schilpad tegen, die ik dan maar snel een eindje verder in het bos bracht, omdat er altijd mensen zijn die zo'n weerloos dier mee willen nemen. Dir jaar heb ik er niet een gezien. 10 jaar geleden liepen geregeld groepjes steenpatrijzen rond. De laatste jaren niet één meer gezien. De oorzaak: Er zijn op het eiland ontzettend veel oerbewoners, die mensen dat zij jager zijn en elke zondag hun eigen bosperceel met een jachtgeweer afstropen, om te kijken of er nog iets beweegt. Enige jaren geleden lagen op de wegen geregeld doodgereden slangen. Dit jaar heb ik er niet één gezien. Bij onze komst in het voorjaar, zag ik er eentje in onze tuin. Hij had een lengte van ongeveer een halve meter, maar was geen ringslang o.i.d. Ik hoop dat hij er nog zit.
Dit jaar gelukkig weer veel hagedisjes. Maar de hoeveelheid zal wel slinken, nu een aantal katten van de bewoners die nu vertrokken zijn, geen eten meer krijgen. Gisteren zag ik een jong katje smakelijk een hagedis opeten..
Verder is het valkenpaartje dat ieder jaar zijn nest had op de weg naar het strand verdwenen, omdat daar nu bebouwing is gekomen. Zij vliegen hier ook niet meer rond.
In juni zag ik voor het eerst van mijn leven een hop. Prachtige vogel. Ik kon er geen goede foto van maken omdat de afstand te ver was.
Gedurende de zomermaanden omstreeks de middag kwam er steeds een groep bijeneters over. Waar zij vandaan komen, weer ik niet. Ze vliegen zeer hoog en laten zich af en toe uitzweven, met een relatief kleine vleugels. Het lijken net kleine straatjagers, die alleen in dit geval vogelgeluiden maken. De laatste dagen niet meer gehoord. Ze zullen nu wel op weg zijn naar Afrika. Ik hoop niet dat ze in Egypte aan de kust in de honderden kilometers lange netten gevangen worden. Die staan aan het strand en als de vogels eindelijk over de middelandse ze gekomen zijn en op hun laatste krachten in een boom willen landen, dan zitten daar netten over.
Ik heb twee keer een programma gezien. Een land als Israel doet er alles aan dat trekvogels veilig kunnen reizen. Maar die Arabieren maken er een potje van.
Daarom ga ik niet naar Egypte op vakantie. Als iedereen dat uit protest zou doen, was het zo over.
Eenzelfde probleem is er op Malta waar een bepaald soort buizerd, die van wespenhoning leeft, naar Afrika trekt en een stop maken in Malta. Als zij in de vroege ochtend, bij de luchtopwarming omhoog willen stijgen om de thermiek te willen gebruiken voor hun verdere vlucht, worden zij afgeknald door jagers.  In de alpen worden studies gedaan en wordt er alles aan gedaan om deze vogelsoort in de Alpen te behouden en op Malta worden ze afgeknald. Dus daar ga ik ook niet op vakantie heen.
En hier in Kroatie dan, hoor ik u zeggen. Ik ben wel eens demonstratief het bos ingelopen om hen duidelijk te maken dat hun jachtinstinct niet meer van deze tijd is en dat ze beter foto's kunnen maken, van hetgeen er nog is. Je wordt uitgelachen en schouderophalend gaan ze verder.
Verder een groep van ongeveer 30 kraaien die elke avond aan komen vliegen, nog een paar rondjes draaien en dan plaatsnemen in een boom op ongeveer 150 meter van ons appartement. Het plaatsnemen gaat niet altijd rustig er wordt soms hevig ruzie gemaakt om het mooiste plekje. Waarom juist daar, is me een raadsel, want ze nestelen daar niet.
Ook de wielewaal was er dit jaar weer, maar die is inmiddels ook weer afgereisd. Zal mij benieuwen hoe lang deze schuwe vogel hier nog blijft, want de levensruimte wordt steeds meer beperkt.
Ook is het voor mij een raadsel waar de merels, die hier o.a. in de maand juni zijn en hier hun jongen krijgen, blijven als het hier droog begint te worden. IVanaf half juli zie, of hoor je er niet eentje mee.
Mussen zijn hier nauwelijks te zien. Wel zwaluwen.
Ook de kolonie meeuwen, een meter of 300 van ons strandje wordt steeds kleiner. Enige zomers terug hadden zij zich gespecialiseerd op de bbq. Je kon niet zo maar even weg lopen, of er werd iets door hen gestolen. Als ze in ieder geval de mogelijkheid hadden om weg te vliegen. De laatste jaren doen ze dat niet meer. Waarschijnlijk omdat in de tuinen steeds meer hogeren bomen en struiken groeien.

Nog even de varen van mijn moeder, in 1998, na haar overlijden als zielig palmpje gekregen:

Hij heeft inmiddels twee kruinen gekregen. Ik heb wat problemen met de plantonvriendelijke Kroatische buurman, omdat de bladeren in zijn tuin groeien. Ik had er ook geen rekening mee gehouden dat hij zo snel zou groeien.

De washingtonia, is inmiddels zo hoog geworden, dat iknauwelijk meer bij de bladeren kan om te snoeien. Het blad zelf gaat in de vuilnisbak en als het de veel zijn breng ik ze weg, Maar de stengels, die laat drogen, zijn ideaal voor het bbq vuur, Met een snoeischaar nauwelijk te knippen, hebben ze een zee hoge brandwaarde.

Dit zijn zo'n beetje de laatste vijgen, die geoogst kunnen worden. In totaal hebben we meer dan 16 kg geoogst en Barbara heeft als tot marmelade verwerkt.

Dit was het dan weer. Ik groet jullie allen en tot een volgende keer