Laagfrequentversterker met TBA810S en toonregeling.

Voor de kortegolf ontvanger gebruik ik als laagfrequentversterker Een bouwdoosje van Velleman, dat had gekregen van een zendamateur hier in Tirol, die er geen werk meer voor had.. Het is een stereo koptelefoonversterker met de
TBA810 S.

Hierboven het blokdiagram van het audiogedeelte met links de dubbele schakelaar. S1/2 is omschakeling naar een gewone FM tuner in stereo. Deze wens zal het laatste in vervulling gaan.

Links op de foto is het printje met de twee TBA120S IC´s. In het midden boven de dubbel uitgevoerde toonregeling.
Dus het gaat hier eigenlijk om twee versterkers, die onafhankelijk van elkaar geregeld kunnen worden. Het idee hierachter is dat het in deze gaat om gebruikt te worden in mijn expirimentele kortegolfontvanger. Eén versterker wil ik gebruiken voor aansluiting van een koptelefoon en de andere op een luidspreker. Ik kan beide kanalen dus in sterkte en toon onafhankelijk van elkaar regelen. Wil ik deze versterker gebruiken voor het luisteren naar de FM-stereo, kan ik beide voorzien van een luidspreker. Dus ik kan eigenlijk alle kanten op.

Hieronder het schema van één zijde van de versterker:

Door op de schakeling te klikken krijgt u een groter overzicht.

Hieronder nog enige gegeven wat dit IC kan:

Hieronder de schakeling voor de toonregeling dat gebeurt door RC netwerkjes en als versterking twee opamps van het type 741. Dus twee soortgelijke schakelingen.

De voedingspanning van al het audio, is een gestabiliseerde 12 volt.

Nog even een probleem dat ik in eerste instantie niet had verwacht. De versterker werkte niet aan de ingang. Wel op de ingang van het IC zelf. Kortsluiting dacht ik. Even alle soldeerwerk nalopen en toen kwam ik de fout op de print tegen. Niet alle koper, buiten de banen was weggeetst. Omdat ik zeer weinig "kant en klaar" verwerk, was me de zorvuldigheid ontgaan om dit voor die tijd te controleren. Na de reparatie, werkte alles perfect.
 

Tot slot de lokatie waar de audio in de ontvanger te vinden is. Onderaan een printje met een 7812 voor de gestabiliseerde voeding. Ik gebruik een ongestabiliseerde wisselspanning van 15 volt uit een stekkerblok. In een kastje, buiten de ontvanger heb ik een brugschakeling met afvlakking en een 1 ampere zekering geplaatst. Na gelijkrichting heb ik 22 volt ter beschikking. Dus voldoende om een stabiele 12- en 5 volt te maken. Oh ja. Het VFO krijgt ook nog een eigen spanning van 6 volt.