Reparatie oscilloscoop.

Merk: Advance Gould.

Type: OS 250

Dual trace 10 mHz

Ongeveer 2 jaar geleden belde een ex-collega mij op en vroeg of ik nog wat elektronische zaken wilde hebben, die anders in de stortcontainer terecht zouden komen.
Natuurlijk zei ik “ja”., want ik denk dan altijd: “Ik kan het altijd zelf nog weggooien”.
Onder andere kreeg ik een oude spectrumanalyzer, waar ik vroeger mee heb gewerkt. In ieder geval was dit zo´n grote kast dat mijn vrouw zei: “Wat moet je daar mee. Daar heb je thuis geen plaats voor! Ze heeft gelijk. Zo´n “kippenhok” past niet meer in mijn kamertje. Eerst maar kijken of hij nog werkt. Doet hij het niet meer, dan ga ik hem slopen. Ik had de stille hoop dat de analyzer inderdaad kapot zou zijn. Dit bleek “gelukkig het geval”, dus op de camping, heb ik op een klein tafeltje alles gedemonteerd. Prachtige kabeltjes met SMA connectoren coaxiale relais, mixers en verzwakkers en nog veel zaken van professionale kwaliteit die geschikt zijn voor de UHF en SHF amateur. Veel zaken die ik hzelf niet gebruik, heb ik via ebay voor amateurprijsjes, van de hand gedaan. Ik denk nog ouderwets: "Als amateurs moet je elkaar in de hobby ondersteunen en worden ontbrekende onderdeeltje of geruild of geschonken."

Daarna de stekker in het stopcontact van de genoemde oscilloscoop en wat ik al verwachtte. Ook deze deed het niet. Gezien het uiterlijk van de kast hebben ze het ding een keer laten vallen of is met geweld in een hoek gesmeten. Deze heb ik dan mee naar huis genomen. Slopen van zo´n ding heeft niet zoveel zin. Vervolgens heb ik hem in de kelder opgeslagen om later eens te proberen of de scoop te repareren valt. Ik ben niet zo kapot van apparaten die op hoge spanningen werken.

Geduldig lag het apparaat in de kelder te wachten.

De laatste tijd kreeg ik steeds meer problemen met mijn scoop die ik in gebruik heb. Onder andere heb ik hem X Y aangesloten op mijn home made spectrumanalyzer, die gaat van ongeveer 100 kHz  tot 100 mHz. De horizontale afbuiging gaat steeds vreemder doen. Als ik hem opstart is, vanaf de rechter zijde gezien, de horizontale lijn tot iets over de helft zichtbaar. Ook in stand X Y hetzelfde. Na ongeveer een uurtje ziet het beeld er nagenoeg normaal uit. Maar aan de uiterst linker kant is het niet zo als het behoort te zijn. Ik heb deze scoop al open gehad. Ik moet bekennen dat ik niet kapot ben van dergelijke reparaties, met twee hoge spanningen van, respectievelijk 1,6 kV en 8,5 kV. Ik heb wat metingen gedaan. De spanningen kloppen helemaal niet. Deze zijn veel te hoog. B.v. 85 volt geef 115 volt enz. Ik kan ze ook niet afregelen op de spanningen die aanwezig zouden moeten zijn. Verder heb ik een scoop nodig om deze scoop te kunnen afregelen.  

Ineens ging bij mij een lampje branden dat mij ingaf dat er in de kelder nog eentje aan het rusten was.

Deze opgehaald en geopend. Tsjonge van een verschil van deze scoop met de andere bij mij in gebruik zijnde. Deze laatste is een Philips PM3210 25 mHz dual trace scoop. Je vraagt je af hoe de Advance scoop kan werken, met een paar printen, met bedrading van punt a naar b kris kras door de kast. Een voordeel op de printen zijn testpunten aangebracht, met duidelijke beschrifting, waar je de spanningen kunt meten.

Op de foto is rechts de trafo te zien. De vertikale print is de hoogspanningsopwekking.

De scoopbuis.

Al snel kwam in tot de ontdekking dat de spanning – 20 volt ontbrak. De - 26 volt was er wel, maar kwam niet door de PNP transistor de BD166, die als stabilisator werkte.
In het laatje powertransistoren vond ik het type BD938, zijnde een PNP. De BD 166 had een maximale collectorspanning van 40 volt. De BD938 100 Volt. Verder kan deze laatste een hogere stroom aan. Als koeling hadden ze de BD166 geïsoleerd op een montagerand geschroefd. Ik heb de nieuwe voorzien van een eigen koelplaat. Dat is volgens mij stabieler.


De transistor is vervangen en heeft nu een eigen koelblokje, i.p.v. de montage op de rand er boven. Ik heb regelmatig even gevoeld of de temperatuur binnen de perken blijft (staat maar 20 volt op!), maar dit is oké. Het koelblokje wordt nauwelijks warm.  Omdat het koelblokje nu vrij op de transistor hangt, heb ik later dit blokje wel gestabiliseerd aan de steun er naast.
 

Na montage heb ik de scoop ingeschakeld en jawel. Hij doet het weer! De horizontale lijn loopt wat scheef, Door de oscilloscoopbuis iets te draaien, is dit op te lossen..

Deze scoop is nieuwer (of minder oud) dan de genoemde Philips. Dit is aan het type transitoren te zien.

Opmerking: Ik dacht dat ik klaar was, maar helaas. Toen de behuizing weer om de oscilloscoop had, bleek het geheel enorm instabiel te zijn. Een beetje buigen aan de lange draden die naar de kalibratie output, op het front zijn uitgang heeft, gaf al een enorme verbetering. Linker foto, het rood/witte draadje. Rechtrs vervangen door  een afscherming.

 


Punt 15 naar de calibratie out, Op de frontplaat is deze aansluiting met een ondensator naar massa ontkoppelt. (Ik heb niet gekeken wat de waarde van deze condensator is, want dan moet ik de hele frontplaat slopen er dit zichtbaar te maken. Maar omdat de TR307 deel uitmaakt van het + 20 volt voedingscircuit, zou een stukje afscherming verbetering moeten brengen:


Nou u ziet u de chaos die op de buis te zien. Het werkt dus niet. Waarom niet? Ik moet u het antwoord schuldig blijven! Ik heb het rood/witte draadje maar terug gepklaatst en zo gebogen dat ik een stabiel beeld heb.

Het stabielste werkt het apparaat door de boven behuizing weg te laten en het draadje van de kalibratieoutput op een bepaalde manier te buigen Ik heb het deksel maar weggelaten omdat de scoop dan het beste werkt. Om toch zekerheid te hebben dat er niets in aanraking komt met de hoge spanningen (o.a. 8500 V) vond ik in de keuken bij Barbara een glazen dienblad dat precies de bovenkant afdekt. Nu moet het maar even zo blijven. Ideaal is het niet. Mijn Phillips scoop breng ik maar weg naar een zendamateur hier in de buurt, die meer ervaring heeft met zulke zaken.
 
De oscilloscoop (in de X - Y stand) heb ik via mijn home made spectrumanalyser die tot 100 mHz gaat gekoppeld aan mijn 20 meter draad antenne. Links is de marker in de buurt van de 100 kHz te zien en in het midden de marker van 5 mHz. Daar tussen, met het ergste vanaf 3,8 mHz tot iets voorbij de 5 mHz is een storing. Het hele gebied tussen 100 kHz en 5 mHz is één en al storing. De middengolf is niet te ontvangen en net boven de 80 meterband is het nog erger. Ja en dat weet je pas als je zo´n apparaat zelf hebt gebouwd. Meten is weten.

   

Hierboven de analyser zonder antenne en alleen de markers ingeschkeld (5 mHz en zijn harmonischen) In dit geval geheel links het begin nabij de 100 kHz dan respectievelijk 5, 10 en 15 mHz. De horizontale lijn is nu bijna goed. Hij moet nog een heel klein beetje naar rechts worden gedraaid.

De genoemde spectrumanalyser heb ik ook op mijn site beschreven.