Last update: 04-04-2015

Direct door naar mijn projectenpage: (under construction)

PA2LFJ / OE7LFJ / 9A8LFJ
Mijn lokatie op APRS:
     http://aprs.fi/?call=OE7LFJ&mt=k&z=18&timerange=900
Mijn amateurvereniging ÖVSV (Östereichises Versuchs Sender Verband)
onder afdeling ADL 709:
Website: http://www.qth.at/adl709/

Mijn voorgeschiedenis:
Allereerst hoe ik aan de suffix LFJ kom (Voor leken Prefix bepaald het land waar je als radioamateur bent. B.v. Neder PA, PE, PI enz. gevolgd door een nummer. Daar achter de suffix die ik zelf nog mocht bedenken. Tegenwoordig kan dit ook weer.)
Toen ik geslaagd was en ik op moest geven onder welke naam ik uit zou komen, dacht ik:
"Mijn vrouw heeft toch toch wel heel veel moeten doorstan met deze tijdrovende hobby. Ik noem mijn call naar haar: 
Leonarda Franciska Jeanetta. Afgekort dus LFJ.
Als je morse doet heb je wel een heel ongelukkige call:
. _ . .    . ._ .   ._ _ _

Toen ik een jaar of 10- 11 was, begon ik in de gaten te krijgen, dat wanneer ik mijn electrische trein op de slaapkamer liet lopen, mijn ouders op de TV strepen zagen. Mijn vader schold over een slechte antenne. Ik wist inmiddels dat dit door mijn trein kwam. Toen ik de trein eens van binnen ging bekijken, zag ik een klein bruin bolletje met twee draadjes (condensator). Ik vond dit ding eigenlijk overbodig en besloot één van de draadjes door te knippen, om te zien of de trein het dan ook nog deed. Inderdaad, beter zelfs. M'n ouders konden nu nauwelijks nog TV kijken. Ik was nog niet tevreden en knoopte schelledraad, aan de rails en jawel hoor. Ik had resultaat, want het veroorzaakte zoveel storing dat TV kijken echt onmogelijk was geworden. In ieder geval niet prettig meer was om verder tv te kijken.

Toen ik een jaar of twaalf was, kreeg ik de beschikking over een klein boekje met daarin bouwtekeningen om je eigen radio te bouwen. Als onderdelen had je daarvoor nodig: een lege closetpapierrol, schelledraad, een diode, een weerstand, een kristal oortelefoontje een draaicondensator en een jampot. Op de closetrol moesten 99 windingen gelegd worden en nog eens 20 extra. De diode werd op een van de aftakkingen van de spoel aangesloten. De draaicondensator in het jampotdekseltje gemonteerd. Antenne, aarde en telefoon aangesloten en hoor daar!                

 Zenders van de middengolf. Overdag alleen de steunzender Hengelo, maar 's avonds een brei aan zenders door elkaar. Dit bouwseltje heeft mijn leven veranderd. Ik was aangestoken door het radiovirus. Ik bouwde nadien meer van deze ontvangers met extra pre-selectie en laagfrequentversterling. Dit alles met de transistor OC13 en OC71.

No picture
Ook was er een keer in de vakantieperiode een VIVA. (soort kindervakantiebeurs) Daar mocht je zelf een radio in elkaar zetten. Dat was het radiootje, hieronder afgebeeld. Het kastje was van karton en de weerstanden en transistoren werden op een klembordje vast gezet. Toen er muziek uit kwam, moest ik met leedwezen afscheid nemen van dit ontvangertje, want die werd gesloopt, voor de volgende persoon, die het dan weer opbouwde.

Toen ik in Emmen bij radio WABO werkte, waren er een paar collega's die een geheime zender op de middengalf hadden. De chef was legaal zendamateur. Toen ik vroeg om een schema om een zender zelf te bouwen, wilde niemand hier aan meewerken. Mijn eigen probeersels werkten niet en was en bleef één grote flop.

Toen hoorde ik van ontvangers die met terugkoppeling een betere pré-selectie hadden. Deze moest je dan niet te veel terugkoppelen, anders ging dat ding als zender werken. Hé, eindelijk een mogelijkheid om een signaal te zetten! Inderdaad kon ik met zo'n gebouwd ontvangertje een signaal op de middengolf zetten, maar geen modulatie. Maar hoe moduleer je zo'n geval?

Het is dan een poosje stil, door mijn marinetijd, maar ik wordt weer door het virus besmet op de marinekazerne "Ford Erfprins" in Den Helder. Ik deed daar de opleiding voor kanonnier en daar was ook de opleiding van radio-radarmonteur. Vaak deed ik de wacht met één van de radio-radarmonteurs, die van de gelegenheid gebruik maakten om te studeren. De boeken die zij hadden waren voor mij zéér interessant. Eén en al radiotechniek. Ik kocht toen het boek "de kortegolf amateur" van J.Schaap PA0HH en het boek over de werking van de radio met "Vraagal en Weetal".

Dit was voor mij voldoende om een gemoduleerd signaal op de middengolf in de lucht te zetten, door gebruikmaking van een buizenoscillator met een EL84. Ik had de zender bij mijn verloofde in Hyppolitushoef (Wieringen) op mijn kamertje staan en doorgekoppeld aan de luidsprekeruitgang van een cassettedeck. Tijdens onze wandelingen kon ik zo naar mijn muziek luisteren, alhoewel ik ontdekte dat op bepaalde frequenties op de korte golf mijn signaal sterker was dan op de middengolf. Ik had hier toen geen verklaring voor en maakte mij ook niet uit. Toen ik bij de politie ging werken, deed ik in eerste instantie, wegens tijdgebrek, niet veel meer aan mijn hobby.   

Toen ik in de begin jaren zeventig bij de politie te Enschede kwam te werken, ging ik samen met de collega Albert Huurneman (PA3AZS) eens bij een zendamateur kijken. Dit was wijlen PA0HBO, die in de buurt van het vliegveld Twente woonde. We waren beiden nadien zo ethousiast, dat wij een cursus zendamateur gingen volgen. Elke week een avond bij restaurant A.B. aan de Gronausestraat te Enschede. Lesboeken waren er nog niet. Dat was die avond schrijven en nog eens schrijven en later thuis in het andere boek netjes uitwerken. Na examen gedaan te hebben kregen Albert en ik het begeerde papiertje. De zendmachtiging. In dit geval de C licentie. Dat wilde zeggen, dat je mocht werken op alle frequenties vanaf 144 Mhz en hoger.

Begonnen werd met een Arac en Atal. VFO gestuurde losse zender en ontvanger van Italiaanse oorsprong, voor de 2 meterband, voor de modulatiesoorten AM/FM. Daar de zender nogal verliep was ik bang dat deze niet door de keuring zou komen. 's Morgens vroeg, op de dag dat de RCD-man zou komen om te keuren, zette ik de zender reeds aan en zorgde in de woonkamer voor een constante temperatuur. Toen de keuring was afgelopen, viel de zender net binnen de tolleranties. 

 

Opgemerkt dient te worden dat de data op de foto´s niet kloppen met de opnameperiode. De datum stamt uit de tijd dat ik de dia´s digitaal omgezet heb. Ik moet dit nog veranderen. Maar ja....druk....druk...    
Op de foto hierboven was onze eerste contest en wel van de IPARC (International Polilice Amateur Radio Club.) Met op de linker foto v.l.n.r. Jan ter Mors, die jaren voorzitter van de IPARC Nederland is geweest, ik, Gejo (PA2LFJ) en Albert Huurneman (PA3AZS).
Foto rechts ons station onder de naam IPA/PA3AZS in vol bedrijf.


 
Een gedeelte van het antennepark op de Rutbeek tijdens de IPARC-contest in de jaren '70. Ik geloof dat wij de enige politiemensen geweest zijn, die twee dagen bijzonder verlof hebben gekregen voor deze contest. Onder het mom: "Uitdragen van de Internationale contacten van de gemeentepolitie Enschede over de hele wereld." Dit hebben we ook waargemaakt. Ik geloof dat we 3e geworden zijn van de wereld. De data op de foto's, zijn de data, waarop ik van dia's een foto gemaakt heb.Mijn radiostation, begin jaren '70, met de Multi 2000, een homemade eindtrap met een QQE 06/40, een homemade 70cm transverter met bijbehorende eindtrap met een 2C39. Verder een ontvangsteenheid voor 70 cm ATV. Korte tijd later was ook ook "on air" op 70 cm met buizen! Dit alles was aan de Pollenbrink te Enschede.

 


Het antennepark aan de Pollenbrink te Enschede in de jaren 70/80

U ziet dat mijn hart uitgaat naar het zelfbouwen van apparatuur. Buizenradio's voor de visserijband, ATV zenders op 433 Mhz. Eindtrappen voor 2 meter o.a. een met een QQE 06/40. Mijn laatste project was een tranceiver voor de 40 meterband. 20 watt output. Alles in deze tranceiver was dan ook zelfgebouwd. De kristalfilters van een 7 -tal kristalletjes etc. De eindtrap is een IRF510 audio fet, die keurig 20 wat afgeeft.

In Enschede, aan de Akshoek, had ik een kantelmast met daarin drie beams, voor respectievelijk 2 meter 70- en 23 centimeter. Voor de kortegolf maakte ik gebruik van een vertikale antenne voor 10/15 en 20 meter en voor 40 en 80 meter een dipool.

Antennepark aan de Akshoek te Enschede.

Vanaf het jaar 2002 viel de hobby voor langere tijd stil. Nu ik verhuisd ben naar Oostenrijk ben ik langzaam bezig mijn hobby weer op te pakken. Voornamelijk op de korte golf, o.a. de vakantierondes van Ben (PA0BWX) op 7,087 Mhz doe ik niet alle dagen, maar wel regelmatig aan.

Eiland Vir. Dalmatie in Kroatie.

De "shack"op het eilandje Vir in Kroatië (JN74MG), als 9A8LFJ, met de Yeasu FT-902DE. met hieronder de groundplane voor 20 meter op het dak en daaronder de groundplane voor 40 meter achter in de tuin. Op deze afstand (1500 km over de weg) kon ik overdag slechts zwakke signalen horen. Op 20 ging het veel beter. Dus deze band kreeg van mij de prioriteit.
De antenne is een hybride van een oude 27 Mhz basisantenne met de top van een vishengel.

Hoe een verbinding verloopt in bijvoorbeeld een z.g. vakantieronde in dit geval onder leiding van de Ben uit Enschede, die een groot gedeelte van de zomer verblijft in Brixen im Thale (Tirol) te Oostenrijk en zijn verbindingen maakt vanuit een tent op een weiland ongeveer 100 meter boven genoemd plaatsje, kunt u hieronder beluisteren.


Voor meer info over vakantierondes en de frequenties zie de onderstaande link
http://www.veron.nl/afd/woerden/vakfreq.hti

Ozaljski Novaki. 20 km. ten noorden van Karlovac Kroatie.

Hieronder, op de linker foto, de portable opstelling in Novaki Ozaljski (Kroatië) met de locator JN75RO De tranceiver is een Kenwood TS-120V. 10 watt out op 40 mtr.
Rechts de FT-902DE in het huisje, met antenneanalyser soldeelbout en tang. 

Want er valt altijd wat te veranderen of uit te proberen.

 

Met een tuner van Yeasu, type FC-901 en een draad van 40 meter, hangend op een hoogte van ong. 3 meter, ging het zeer goed! op korte afstanden (Oostenrijk en Bosnië i Herzigovina)

 

Alleen veel storing van de bovengrondse spanningsvoorziening, waar mijn antenne onderdoor! hing. Binnen niet afzienbare tijd komt hier een mast te staan met een dipool met open voedingslijn. Te denken is dan aan 2 X 40 meter. De locatie is op een berg op een hoogte van ongeveer 275 meter.

Andere antennes die ik in het jaar 2008 gebruikt heb:

 
Op de bovenste foto, een dipoolantenne voor 40 meter coax gevoed. Voedingspunt op ong. 4 meter boven de grond. Op de foto hierboven, en inverted V voor 40, met een 7-tal aluminium opsteekmastjes, van 2 meter per stuk, via een pruimenboom omhoog gebracht. Ik tillen en Barbara de volgende er onder zetten. Nadeel is nog de lange lengte RG58 van ong. 30 meter, die voor verliezen zorgt. Dus alles is nog niet zoals ik het hebben wil. "De'n mens is ok nooit tevrée!"


Een verkorte vertikale antenne voor 40 meter. De lengte van de antenne is 6 meter. De rest is spoel. 2 radialen en contact met de waterleiding. Rapporten meestal gelijk aan die van de "inv.V" naar Nederland.

Hieronder een vertikale kwartgolf voor 20 meter (volle lengte) op het dak van de auto:
Conclusie gebruik "prullaria". Veel storing van de bovengrondse stroomleidingen en verder ook geen condities (zomer 2009) En auto rijden met deze antenne. Ik geef hem 10 meter......

Vertrek uit Nederland

Toen was het zover. In de maand december 2006, verhuisden wij, na mijn pensionering, naar Oostenrijk. Nog een laatste afscheidsdronk bij ons thuis in de tijdelijke woning aan de Veldhoflanden te Enschede met een aantal zendamateurs.


Dat was dan de VRZA afdeling Twente. Allen bedankt voor de vaak gezellige vergaderingen en leuke activiteiten.

St. Johann in Tirol Oostenrijk.

    

Dit is dan de locatie in St. Johann in Tirol. Op de linker foto: In het flatje rechtsonder wonen wij en mijn shack is aan de andere zijde.  Rechter foto: Ik kijk uit op het flatgebouw en rechts daarvan over een weiland naar de bergen daarachter (max. hoogte 1500 meter) Van een mevrouw op de bovenste etage heb ik toestemming gekregen om een draadje op te hangen, dat loopt, van haar satelietantennesteun, naar mijn shack. Als je goed kijkt, kun je dit draadje op de rechter foto zien. Het was toen nog een koperdraadje van 1 mm doorsnee. Ik wilde niet direct grote ophef maken. Klein beginnen en langzaam laten wennen en dan uitbreiden. Inmiddels heb ik gewoon antennelitze hangen. Eén buurvrouw reclameerde bij de buurvrouw waar de nu goed zichtbare draad gemonteerd is. (Maakt niet uit want ze heeft overal commentaar op). De lengte van deze draad is ongeveer 20 meter. Ik heb alleen in de winter nog problemen met grote worsten sneeuw, die zo af en toe om de antennedraad hangen en die ik soms moet verwijderen. Op de foto linksonder is de antennedraad beter te zien.
Voor wat het waard is hangt hij in de richting zw\NO
Ik maakte gebruik van een antennetuner met een oude rolspoel en een draaicondensator in een z.g. L-netwerk.  De ontvangst afstemmen op maximum signaal is meestal ook 1 : 1 SWR bij zenden. Het storingsniveau op mijn locatie was opmerkelijk laag dat had ik niet verwacht tussen die flatgebouwen. Als er sneeuw ligt heb ik een zeer laagruisniveau zo ong. 2 S-punten. Dit kan in de zomer oplopen tot een S-je 6.
Omdat een rolspoelafstemming samen met een C handen en voeten werk is, of je moet een goede schaal maken, ben ik overgestapt op een ander systeem en maak ik gebruik van een eigenbouw tuner. Dit is gewoon een parallelkring. De antenne heeft op 40, 20 en 10 meter een hoge impedantie en met de kring transformeer ik de impedantie omlaag door het 50 Ohmpunt op de spoel te zoeken.Met een 3 sectie- drie standenschakelaar, kan de antenne, draaicondensator en ontvangeringang omgeschakeld worden. Verder is het alleen afstemmen met de draaicondensator. Maximale ontvangst is ook de goede afstemming voor zenden.Zo ziet m'n shack er uit ,anno december 2009. Geheel links de Yeasu FT-902DE, die ik hier niet gebruik met z'n meer dan 100 Watt. Rechts daarvan het door mij gebruikt tranceivertje, de Kenwoond TS-120V met op 40 m. 10 Watt output. Dan de niet gebruikte antennetuner FC-901, met daarop de LC-tuner, in gebruik bij de antenne. Dan een scoop, met daarop mijn ontvanger FRG-7700, die inmiddels al zoveel veranderingen ondergaan heeft (o.a. D.R.M. modem) en uitschakelbare ingangsfilters. Dit doe ik voornamelijk voor de middengolf. Mijn 20 meter draad aangesloten met een kleine condensator op de top van een 50 wdg. spoel, met koppelspoel met ong. 10 wdg. zeer dun draad en een afstem condensator, de zaak in resonantie brengen, geeft veel betere resultaten. Vervolgens, op de foto, onderaan de kastjes, de TMC 82 voor 2 meter en de TMC 87 voor 70 cm.
Daaronder twee computers. Eéntje draait dagelijks met aprs, waarvoor ik ook een TMC82 gebruik met een TNC de MFJ1270j. Die ik gekregen heb uit een nalatenschap. De TNC is groter dan de zender. HI

Op de lokatie in Vir is ons appartementje te huur. Bent u zendamateur en komt u bij ons, kunnen we het de antennes uiteraard wat regelen. Zou leuk zijn! De lokatie in Novaki is inmiddels gereeds voor verhuur en u kunt naar hartelust expirimenteren met uw antennes en natuurlijk ook van mijn antennes gebruik maken.

Eén van de VRZA-leden van de afdeling Twente, waar ik heel af en toe nog wel eens contacxt mee heb, is Henk, PE2HHN. Hij is een verwoed ATV'er . Bekijk zijn website maar eens.

 

D.R.M.

Eigenlijk hoort dit stukje niet op deze  page waar algemene informatie op staat, maar ik laat dit maar zo als het is. Zo mijn hobby ook af en toe. Van alles beginnen weinig afmaken. Als het werkt is de lol er al weer vanaf.

Op internet is hier veel over te lezen. o.a. op de site: http://www.drm.org/system/technicalaspect.php. Ook ik heb dit gedaan. Na het bouwen van een paar direct conversionontvangers, besloot ik toch maar om mijn Yeasu FRG7700 er aan te wagen. en m.b.v. montagebeschrijvingen heb ik een klein printje (gaatjesboard) ingebouwd met daarop een 455 Khz oscillator, of beter gezegd, oscillator die 12 Khz hoger werkt op 467 Khz, direct gekoppeld aan een producdetector met een fet. Beide types fet zijn een BF401C, afkomstig uit een verloot-onderdelen box van de VRZA, overigens, op de 455 Khz trafo na, alle onderdelen uit deze box. (Achteraf heb ik Nederland voor mijn emigratie té veel verkocht ha ha ha.)
Dit printje ingebouwd en aangesloten op de laatste MF. De uitgang (digitaal signaal) middels een tulpje, achter op de ontvanger aangebracht. Deze aangeloten op de line-ingang van de soundcard. Samen met de op de computer geinstalleerde software van Dream dat vrij via het internet te downloaden is, werkt het systeem prima. De ontvanger afgestemd op RTL-Luxemburg 6.095 Mhz. en jawel DRM audiokwaliteit. Geen geruis en gepiep. Alleen bij fading uitval. Overigens is het dreampragramma ook voor normaal ontvangst geschikt, achter een direct conv.ontvanger. Met z'n digitaal instelbaar bandfilter, heb je dan bijna een volwaardige ontvanger. Hieronder nog een paar foto's van mijn hele project en de monitoring van de DREAMprogramma.

 


Op de foto linksboven de FRG 7700. Rechts daarvan de 455 Khz. ocillator. Daar onder de productdetector, daaronder het inbouwprintje en op de onderste het DRM signaal, zichtbaar met de Dream-software.
Overigens blijft de ontvanger met deze ingreep normaal werken. Belangrijk is dat de ontvanger stabiel is en een minimale bandbreedte heeft van 12 Khz. Bij mij is dat AM/wide.

Hier een paar opnamen o.a. van Radio Mondial uit Koeweit en Radio Werelsomroep.

 

PA0WVC
Dat er meer zendamateurs een avontuur aangaan en iets in het buitenland opbouwen; in dit geval Hongarije; hier informatie over de genoemde zendamateur Wim en zijn vrouw Tony uit Wezep. Hieronder het door hen gemailde verhaal:
"hallo Gejo en Barbara,
Hier een paar  foto's van onze tanya, oude en de nieuwe situatie we zijn nog niet naar Hongarije teruggeweest. Het heeft even geduurd met de gevraagde foto's omdat we een andere camera hebben gekocht met andere software canon 450D en met het instaleren verdween onze oude foto's uit het systeem maar gelukkig Tony heeft ze weer gevonden. Ik denk dat we nu begin maart gaan.
Tony kwam met het idee om met de caravan naar de wintersport te gaan,caravan neerzetten en dan met volle auto naar Hongarije te gaan en de andere dag weer terug om meubels weg te brengen. Maar ik moet eerst de auto na laten kijken i.v.m. defekte thermostaat
Je hebt een prachtige website en kijk er nu regelmatig op. In Fieberbrunn  hebben we op de camping gestaan , we zijn voor de periode Hongarije  veel in Kroatie en Spanje geweest en in de winter altijd naar Oostenrijk Ik heb het skien van mijn xyl in Mittersil geleerd.Daarna zijn wij steeds naar Serfaus gegaan waar zij al met haar kinderen kwam in 1975.


De tanya van Wim en Tony voor de renovatie

en hierboven na de renovatie, zomer 2009. Zo te zien, plaats genoeg voor een mast.
Ik zit vaak te luisteren op het Nederlands vakantie net ,maar moet mijn antenne hoger maken dit kan wel want ik heb een vakwerkmast in de tuin staan van 18 meter hoog maar hij is begroeid met blauwe regen, dat vond de xyl zo'n mooi boompje, maar ik kan er nu niet meer in .
Groeten uit wezep van  Wim [pa0wvc] en Tony"
Vanuit deze lokatie zal Wim, komende zomer regelmatig in de vakantierondes (7.087 Mhz) te horen zijn. Wim en Tonie bedankt voor de foto's en houdt ons op de hoogte.

De techniek blijft natuurlijk niet stil staan. In de universiteit Twente te Enschede, hebben studenten een 6 bands ontvanger gemaakt, die via internet kunt beturen, alsof jezelf in het bezit bent van zo'n ontvanger!
De ontvanger beschikt over de banden:
Lange golf: van 0 - 150 Khz.
Amateurband 160 meter: van 1790 - 1930 Khz.
Amateurband 80 meter: van 3.5 - 3.8 Mhz.
Amateurband 40 meter: van 6.990 - 7.140 Mhz.
Amateurband 30 meter: van 10.030 tot 10.170 Mhz
Amateurband 20 meter: van 14.00 - 14.300 Mhz
De onvanger vindt u onder de navolgende link:
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Alhoewel dit niet gaat over zendamateurisme, wil ik bij deze toch een site onder de aandacht brengen, van een buurman (ong. 400 meter bij mij vandaan), Dit is Willi Obermoser. Hij is gespecialiseerd in het restaureren van oude "Volksempfängers"

Bekijkt u zijn website eens en u gaat 70 jaar terug in de tijd!

www.obermoserradio.at