Het is woensdag 27 december 2017.
Normaal schrijf ik niet zo veel meer in mijn dagboek. Ik laat het er nu op aankomen wat er zoal gebeurt. En als de winter dan echt toeslaat en we het behagelijk warm willen hebben. Dan gebeurt het....

We vertrouwen niet alleen op onze houtkachel, maar hebben in de maanden december, januari en februari de centraleverwarming gestookt op op olie aan. Dan lijkt de winter op rolletjes te verlopen. Als pensionist hoef je niet persé naar buiten en heb je de tijd aan je zelf.
Tot ik op een avond, kort voor de kerst, voor het slapen gaan, bemerkte dat het oranje controlelampje van de oliekachel, in de keuken, die het centrale systeem aandrijft, onregelmatig knipperde. Een tikje er tegenaan gegeven en toen brandde hij weer als vanouds. Ook in die tijd klaagde Barbara er over dat het ik de keuken vreemd naar medicijnen rook. Al kan ik mij geen voorstelling  maken hoe medicijnen ruiken, zal zij zal haar eigen voorstelling daar van hebben. 
Een dag voor de kerst vloog de zekering van de keuken er uit. Bravo! Het was al avond en iedereen was bezig kerst te vieren. Dat betekent wel geen spanning op de koelkast, de vrieskist en de magnetron werkten niet en eveneens de lampen niet. De zekeringkast zit bij ons in het trappenhuis. Ik heb er een nieuwe zekering ingedraaid. Ja inderdaad, oudewetse smeltzekeringen! Deze bleef zitten. Toch raar, want een zekering gaat er niet zo maar uit. 
De volgende dag weer de spanning weg. Weer een nieuwe zekering er in, maar die ging direct weer kapot. De lampen in de keuken op uit gezet, de afzuigkap uit en alle stekkers er uit. Het enige war nog zonder spanning zat was de oven en de kookplaten, alsmede de CV oliebrander. Nieuw zekeringetje er in en ja hoor, andermaal, tijdens het inschroeven weer doorgebrand. Ik heb er nu nog maar ééntje om te proberen. En de winkels zijn dicht. Eerst maar even een nachtje over slapen.

De koelkast en de vriezer liet ik op de stroom van de badkamer lopen, dus die ellende van ontdooide spullen hoefde ik niet mee te maken, alhoewel het op ons balkon -4 graden was, dus dat had ook nog gekund.

Gelukkig nog iets positiefs. Ik vond nog een zakje met extra zekeringen, dus kon ik de volgende dag weer door. De oven uit het aanrechtblok getrokken en de stekkers van de kookpleten er af. Weer een nieuwe zekering ingeschroefd en jawel, tijdens het indraaien weer defect. Ik bemerkte ook dat de oven op een andere groep zat. Dus bleef de oliebrander als enige zondaar over. 
Het merk is Windhager type okn12. Op internet staat er nog eentje te koop in Schwaz, goed werkend, voor 150 Euro.
Inmiddels had ik gezien dat op een printplaat in de kachel, op de plaatst waar de stroomdraden op de print komen, de + aansluiting geheel zwart was en aan de isolatie van de bedrading was te zien dat alles flink heet was geworden. De stroomdraad gaat via een 4 ampere glaszekering en die was niet defect. Mijn conclusie:

Het moet een stroomdraad, die slecht contact heeft gemaakt geweest zijn waardoor vonkenoverslag plaats heeft gevonden. De isolatie van de draden plus en min was door de hitte verdwenen en maakte contact met elkaar.
Achteraf  hadden we op de TV via de DVB-T vaak beeld uitval. Ik dacht dat dit door de zenders van de veelvukldig bij ons in de straat rijdende taxi´s kwam. Taxi rijden is in Oostenrijk dan ook bijzonder goedkoop in vergelijking met Nederland. Ook had ik soms ongekend veel storing op de korte golf. Ik maakte me wel eens boos, hoe iemand zo idioot kon zijn om zoveel storing te veroorzaken. Maar achteraf was ik waarschijnlijk zelf ook medeveroorzaker.

Omdat in Oostenrijk "Der Elekriker" (iemand met een dioploma) er bij moest komen, belde ik vanmorgenvroeg de centrale van de firma Windhager. Later nam een monteur contact op en zei dat hij kort na de middag bij ons zou zijn. 
Nadat ik hem had binnen gelaten en hij het inwendige had bekeken zei hij:
"Oh jeh. Da mach ich nichts! Eigentlich müste de Heizung nicht mehr benutzt werden!" Ik zei dat het "foutje" voor de zekering zat en ik daarom het vermoeden had dat er met de haard niets aan de hand was. Hij antwoordde: "Dan müstte der Platine ausgetauscht werden! Und die Platinen gibt es nicht mehr!". 
Ik vroeg of er ovens te koop waren die op olie werken en die precies zo groot waren. Dit bleek, zoals ik al verwachtte, niet het geval te zijn.
Daarom maakte ik hem duidelijk dat, als hij mij niet wilde helpen, ik zelf maar aan de slag moest. "Das kann ich Ihnen abraten!" Hij maakte op zijn laptop een protocol waarin hij ook schreef dat ik voornemens was een reparatie uit te voeren. Ik moest dit ondertekeken zodat de firma Windhager niet ter verantwoording kon worden geroepen. Hij wenste me nog een goed nieuw jaar en verliet de woning. Ik hoefde niets te betalen. Dus ook geen voorrijkosten.
Na een uurtje zag de keuken er uit als een technisch laboratorium, of misschien wel een operatiekamer met de ingewanden de de kachel naar buiten.

Ik von een oplossing door op de printplaat, waar de 220 voltaansluiting had gezeten een klein verlengsnoertje te soderen.
(zwart kabeltje links van de print op de foto onder.) 

Na de klus is alles weer op zijn plaats gezet en de kachel dichtgemaakt. (Ik heb zoals gewoonlijk twee schroeven over gehouden. Dan komt het spannende moment...... 
De zesde smeltzekering er in gedraaid. Ik wist niet dat zekeringen indraaien zo spannend kon zijn.... En nu een echt jawél....Hij bleef er in. De kachel gestart en als werkte. Op dit moment is het water van de CV weer 60 graadjes en hoeven wij niet in de kou te zitten en kan de kachel zijn best doen om de dik 1000 liter olie die wij nog in de tank hebben er door te branden. Meestal moet de kachel daarover twee winters doen. Want een gedeelte van de winter hopen wij te verblijven in warmer oorden. 

Nog even een korte groet van het onderdeeltje dat geprobeerd heeft om onze kerst te verzieken.